Membrii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor reuniți în ședință anuală de lucru
Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a găzduit sâmbătă, 10 februarie, lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Întrunirea a fost precedată de săvârșirea slujbei de Te Deum de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, în prezența membrilor forului deliberativ eparhial.
După constituirea Biroului Adunării eparhiale, secretarul general al forului eparhial, părintele lect. univ. dr. Silviu Tudose, a rostit apelul nominal, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, președintele Adunării eparhiale, a prezentat modul de desfășurare a lucrărilor ședinței.
În continuare, Preafericirea Sa a prezentat raportul general privind activitățile Arhiepiscopiei Bucureștilor în anul 2023, intitulat „Pastorația persoanelor vârstnice - o lucrare filantropică și socială”.
După citirea raportului-sinteză, lucrările în plen au fost suspendate, membrii comisiilor de lucru întrunindu-se pentru examinarea rapoartelor de la sectoarele Administrației eparhiale, după cum urmează: Comisia administrativ-bisericească în Salonul „Sfântul Dionisie Exiguul”; Comisia cultural-educațională în Salonul „Sfântul Ioan Casian”; Comisia economică, bugetară și patrimonială în Salonul „Sfântul Niceta de Remesiana”, iar Comisia social-filantropică în Salonul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, în timp ce membrii Comisiei organizatorice, juridice și de validare au participat la lucrările celorlalte comisii.
În timpul lucrărilor pe comisii, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut o ședință de lucru cu cei 13 protoierei din Arhiepiscopia Bucureștilor, în cadrul căreia aceștia au prezentat câte un scurt raport cuprinzând propuneri de proiecte și programe care se înscriu în tematica Anului 2024, declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.
După reluarea lucrărilor în plen, raportorii comisiilor au prezentat rapoartele de lucru, acestea fiind apoi supuse la vot, împreună cu raportul privind activitatea financiar-contabilă desfășurată în anul 2023, precum și proiectul de buget pentru anul 2024.
În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat volumul „Ghidul preotului de caritate”, care urmează a fi tipărit în perioada următoare și care este rezultatul experienței preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor în misiunea pastorală desfășurată în unitățile medicale. De asemenea, Preafericirea Sa a recomandat ca viitoarele ediții să fie îmbogățite și cu experiența preoților de caritate din alte eparhii.
„Acest volum este rezultatul dialogului și conlucrării preoților de caritate din spitale, conduși de părintele Alin Nica. Această lucrare este de folos mai ales în acest an. Într-o ediție viitoare e bine să fie incluși și preoți de caritate din alte eparhii, pentru că există în câteva locuri preoți de caritate foarte activi, care au și adâncit reflecția teologică asupra îngrijirilor paliative, cum este părintele Bogdan Chiorean, care la Centrul de îngrijiri paliative «Sfântul Nectarie» de la Cluj a dezvoltat o înțelegere teologică pastorală mai dinamică și mai plină de speranță. Trebuie să remarcăm preoți care au încercat să dea interpretări mai profunde și mai adaptabile la limbajul de astăzi în domeniul îngrijirii bolnavilor”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea” pentru clerici părintelui consilier patriarhal George Lepădatu, care pentru o perioadă lungă de timp a ocupat funcția de consilier eparhial la Sectorul economic-financiar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.