Monument dedicat eroinelor de la Vidra

Data: 08 Decembrie 2018

Un monument dedicat eroinelor din Marele Război din localitatea vrânceană Vidra a fost inaugurat în ajunul Zilei Naţionale a României, în prezenţa autorităţilor publice şi a numeroşi localnici şi invitaţi, în curtea Liceului Simion Mehedinţi”. Dezvelirea acestuia a fost precedată de o slujbă religioasă săvârşită de un sobor de preoţi. Monumentul este dedicat eroinelor Clemansa Chilian, Ioana Cotea, Profira Macovei, care au ajutat mii de prizonieri români să traverseze linia frontului către armata română. Acestea, sub comanda unui alt erou vrâncean, Vasile Chilian, au fost implicate într-o reţea de spionaj care a furnizat informaţii utile Armatei Române, inclusiv despre tehnica militară a unităţilor militare ce se găseau în acea zonă.

Monumentul a fost ridicat lângă casa în care a locuit una dintre eroi­ne, Clemansa Chilian, prin con­tribuția profesorului Ioan Mateescu, sprijinit de autoritățile locale.

„Fac parte din sângele eroinelor, dacă nu erau ele, nu eram eu. De 40 de ani mă ocup de problemele istoriei Vrancei, ca inginer. Ce am putut să descopăr este ce au făcut în această perioadă, imediat după război, în timpul războiului, problemele pe care le-au avut, ca să crească copiii fără eroii care erau împușcați și să ducă mai departe viața Vrancei. Mi se pare nemaipomenit ce au putut să facă aceste femei. Să transporte 3-4 mii de prizonieri, pe la ele treceau, îi spălau, îi despăducheau, le dădeau haine și îi duceau mai departe, le dădeau mâncare.

Cum de au putut ele, care erau singure, să facă aceste eforturi supraome­nești. De aceea, știind ce au făcut ele și, fiind din Căliman, am dorit să fac acest monument”, a declarat pentru „Monitorul de Vrancea” profesorul Ioan Mateescu.

La eveniment au fost prezenți și membrii Asociației Naționale „Cultul Eroilor”, filiala Vrancea. „Este un monument unic în țară. În istoriografia românească nu există monumente pentru femei, exceptând cele individuale, cum ar fi Ecaterina Teodoroiu, Măriuca Zaharia, dar niciodată un monument dedicat eroinelor vrâncene. Este un lucru extraordinar. Asemenea oameni sunt din ce în ce mai puțini în România, în care ne bucurăm să ne batem în fiecare zi cap în cap, să ne înjurăm și să vorbim foarte urât. La mulți ani de Ziua Națională a României!”, a spus Eugen Anghel, citat de aceeaşi sursă.