Mugurii de bambus în gastronomie

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 31 Iulie 2020

Bambusul reprezintă o veritabilă materie primă universală, iar virtuțile sale terapeutice sunt recunoscute mai ales în medicina chinezească. Această plantă se găsește în multe părți ale lumii, dar originea ei este pe continentul asiatic. Mugurii de bambus sunt nu doar gustoși, ci și foarte să­nă­toși, mai ales dacă sunt consumați proaspeți. La noi în țară, mugurii de bambus se comercializează în general în conservă, lucru care le diminuează într-o oarecare măsură proprietățile nutritive. 

Mugurii de bambus sunt hrănitori, fiind bogați în proteine și fibre. De asemenea, au foarte puține calorii. Acești muguri conțin vitaminele A, B6, B3, C, folat, dar și calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu, fier, celuloză, grăsimi - Omega 3, Omega 6, acid fenolic etc. 

Un consum echilibrat de muguri de bambus ajută organismul la menținerea sănătății inimii, prin îndepărtarea colesterolului rău din sânge, datorită acidului fenolic, care are proprietăți antioxidante, alături de niacin (B3) devenind un scut împotriva cancerului. Pot fi, de asemenea, un remediu pentru problemele respiratorii, ajută la vindecarea problemelor de stomac, la tratarea viermilor intestinali, au efect antiseptic, ajută la curățarea rănilor și a plăgilor infectate. 

Mugurii de bambus se găsesc proaspeți, uscați sau la conservă. Se folosesc în mâncărurile de orez, ciuperci, ghimbir, păstăi, castane. Se pot adăuga și în supe, salate sau sosuri. 

Rețetă

Tofu cu susan, legume și muguri de bambus
Ingrediente: 600 g tofu, 200 g fasole verde, 250 g muguri de bambus, 1 cățel de usturoi, 4 linguri sos de soia, 2 lingurițe susan, 2 linguri ulei de susan, sare după gust. Preparare: Se prăjește susanul, se taie tofu felii, se scurg mugurii de bambus, se taie fasolea bucăți de 3-4 cm. Se curăță usturoiul și se taie felii, se prăjește într-o lingură de ulei de susan aproximativ 30 de secunde, după care se scoate. Se pun feliile de tofu la prăjit pe ambele părți până devin aurii, apoi se scot pe o hârtie absorbantă. Se toarnă o lingură de ulei de susan în tigaie, se pun fasolea, mugurii de bambus, sarea, puțină apă și se călesc până se înmoaie; se adaugă sosul de soia, susanul; se pun deasupra feliile de tofu și se prăjesc 1-2 minute. Preparatul se servește imediat.

Paste de orez cu muguri de bambus și surimi
Ingrediente: 200 g paste de orez, 10 batoane surimi, 1 borcan muguri de bambus, 100 g morcovi, 1 ceapă roșie, 2 linguri sos de soia, 1 lingură ulei de măsline, 1 linguriță praf de ghimbir, 50 ml apă. Preparare: Se curăță și se taie morcovul bastonașe subțiri, ceapa se taie felii subțiri, mugurii de bambus se scurg și se spală cu apă rece. Într-o tigaie se pune uleiul de măsline la încins, apoi se călește ceapa 1 minut, se adaugă morcovii și bambusul, sosul de soia și se fierbe sub capac la foc mediu, 5 minute, apoi se adaugă surimi, ghimbirul; se amestecă ușor și se mai ține pe foc încă 1-2 minute. Se fierb pastele în apă clocotită cu puțină sare timp de 8 minute, apoi se scurg și se amestecă cu compoziția de surimi și se servesc imediat.