Nu ghiozdanul deformează coloana vertebrală a copiilor
Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale în plan frontal (privită din spate), afectând în special fetele (80% din cazuri) şi apare, de regulă, la vârsta pubertăţii sau chiar câţiva ani înaintea acesteia.
Din totalul scoliozelor, 2-3% apar încă de la naştere din cauza unor malformaţii ale vertebrelor sau coastelor, 6-7% se datorează altor cauze (boli neuromusculare, neurofibromatoză, infirmitate motorie cerebrală), iar restul de 91-92% dintre scolioze apar spre vârsta de 10-12 ani. "Trebuie combătută ca fiind complet greşită teoria conform căreia scolioza apare din cauza poziţiei vicioase a copilului în bancă, la birou. În apariţia scoliozei, pe primul plan se diferenţiază doi factori care sunt unanimi recunoscuţi, factorul genetic şi cel endocrin", a declarat prof. dr. Mihai Jianu, specialist în cadrul Spitalului "Gr. Alexandrescu".
Primii care ar trebui să observe deformarea coloanei ar trebui să fie părinţii. Din păcate, în România există încă mentalitatea că poziţia incorectă sau greutatea ghiozdanului deformează coloana, după cum tot greşită este şi concepţia că înotul sau dormitul pe scândură ajută. Medicul a făcut referire şi la faptul că durerile de spate nu însoţesc scolioza, iar copiii trebuie să facă educaţie fizică, şi nu să fie scutiţi.
Scoliozele sunt de două tipuri: evolutive şi neevolutive. Cele neevolutive sunt acelea care la vârsta de 15-16 ani nu depăşesc 30 de grade, celelalte trec de 30 de grade, ajungând la 90-100 de grade, uneori chiar şi 160 de grade.
Tratamentul este unul standardizat; protocolul prevede, în funcţie de gradul de curbură: de la 0-30 de grade gimnastică medicală, de la 30 la 50 de grade gimnastică medicală şi corset, iar la peste 50 de grade intervenţie chirurgicală. Vârsta optimă pentru intervenţia chirurgicală este 13-14 ani la fete şi 15-16 ani la băieţi.
Din acest an, Ministerul Sănătăţii a iniţiat Programul Naţional pentru depistarea precoce a scoliozelor şi tratarea lor adecvată, program coordonat de Spitalul "Grigore Alexandrescu". Potrivit estimărilor, în România există aproximativ 50.000-60.000 de copii cu scolioză.
La începutul acestei săptămâni, la Spitalul Clinic de Pediatrie "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti a fost efectuată o intervenţie chirurgicală în premieră mondială pentru o scolioză de 160 de grade. Pacientul, o adolescentă de 16 ani, suferea de scolioză de la 9 ani.
Scopul intervenţiei nu a fost unul estetic, ci unul funcţional, după operaţie ajungându-se la un nivel al scoliozei de 30 de grade.