„Nu numai predicator la amvon, ci şi misionar”
▲ Ieri, 13 noiembrie, Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala patriarhală din Bucureşti ▲ Sute de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, aflate în Catedrală ▲ După slujba vecerniei, racla cu sfintele moaşte a fost purtată în procesiune la biserica „Sfânta Ecaterina”, unde vor rămâne până pe 31 ianuarie 2008 ▲ Anul acesta se împlinesc 1600 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ioan Gură de Aur ▲
În cadrul evenimentelor organizate de Patriarhia Română cu ocazia sărbătoririi Sf. Ioan Gură de Aur, ieri, 13 noiembrie, PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat, la Catedrala patriarhală din Bucureşti, Sfânta Liturghie. Alături de PF Părinte Patriarh au slujit Prea Sfinţitul Calinic, Episopul Argeşului şi Muscelului, Prea Sfinţiţii Vincenţiu Ploieşteanul şi Ciprian Câmpineanul, Episcopi-Vicari Patriarhali, Prea Sfinţiţii Sebastian Ilfoveanul şi Varsanufie Prahoveanul, Episcopi-Vicari ai Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi Prea Sfinţitul Irineu Slătineanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Râmnicului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul de psalţi ai Catedralei patriarhale. La eveniment au fost prezenţi foarte mulţi reprezentanţi ai presei.
Trei zile de prăznuire pe an
Pe tot parcursul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi s-au închinat la moaştele Sf. Ioan Gură de Aur, aduse în Catedrala patriarhală în seara zilei de luni, 12 noiembrie. După citirea Sfintei Evanghelii, PF Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în cadrul căruia a evocat personalitatea marelui părinte al Bisericii Creştine Universale, sărbătorit ieri. „Sf. Ioan Gură de Aur este pentru noi o lumină care a strălucit timp de 1600 de ani, prin cuvântul său scris, prin pilda vieţii sale sfinte şi prin rugăciunile sale pentru toţi credincioşii. (…) Împreună cu Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Grigorie Teologul, el este patronul tuturor şcolilor de teologie din lume. (…) Sf. Ioan Gură de Aur nu este numai predicator la amvon, ci şi misionar. Doreşte să întărească ortodoxia şi să unească Liturghia cu filantropia. Atât de mult vedea pe Hristos prezent în oamenii săraci şi nevoiaşi, încât spunea că ne întâlnim cu Hristos în Sfântul Potir, dar ne întâlnim şi cu Hristos cel sărac, cel flămând şi gol, care se află în semenii noştri”. De asemenea, în cuvântul său, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat că Sf. Ioan Gură de Aur, rămas în conştiinţa Bisericii ca „mare dascăl, mare predicator şi mare păstor”, are trei zile de prăznuire peste an. opera uriaşă lăsată de Sf. Ioan Gură de Aur acoperă 18 volume din colecţia Migne, iar „o parte din sfintele sale moaşte se află aici, în racla din argint aurit, făurită special de Monetăria Statului prin grija PS Varsanufie Prahoveanul”.
Moaştele Sf. Ioan Gură de Aur, dar pentru viitoarea catedrală
Aseară, după slujba Vecerniei, oficiată de PS Episcop Calinic al Argeşului şi PS Episcop Varsanufie Prahoveanul, în Catedrala patriarhală, racla cu sfintele moaşte a fost purtată, după ce s-a înconjurat Catedrala patriarhală, în procesiune până la biserica „Sf. Ecaterina”, paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” a Universităţii din Bucureşti. Racla cu sfintele moaşte a fost însoţită de cei doi episcopi care au oficiat Sfânta Liturghie, de profesori şi studenţi de la Facultatea de Teologie şi de numeroşi credincioşi.
După sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, hramul Facultăţii de Teologie, pe data de 31 ianuarie 2008 sfintele moaşte vor fi readuse în paraclisul Reşedinţei patriarhale, potrivit dorinţei fericitului întru adormire patriarhul Teoctist.
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Eminenţa Sa, Cardinalul Silvano Piovanelli, Arhiepiscopul Florenţei, a dăruit Patriarhiei Române aceste părticele din cinstitele moaşte ale Sf. Ioan Gură de Aur, pentru viitoarea catedrală patriarhală. „Atunci s-a hotărât ca ele să rămână în paraclisul Reşedinţei patriarhale până la construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Noi dorim să respectăm această hotărâre, dar din când în când, moaştele vor fi scoase în procesiune, pentru a întâri evlavia credincioşilor, deoarece Sf. Ioan Gură de Aur a fost misionar în timpul vieţii şi rămâne misionar prin lucrarea şi prin moaştele sale şi după trecerea la cele veşnice”, a precizat PF Patriarh Daniel.