Optimiștii se pot recupera mai repede după AVC
Accidentul vascular cerebral (AVC) este un eveniment nefericit, dar cei care au trecut printr-o astfel de experiență și reușesc să își păstreze optimismul se recuperează mai repede, potrivit unui studiu prezentat, luna aceasta, în Statele Unite, la conferința internațională anuală organizată de American Stroke Association. „Pacienții și familiile lor trebuie să știe că menținerea unei atitudini pozitive este în beneficiul pacientului”, a declarat coordonatorul studiului, Yun-Ju Lai, citat de CNN.
Menținerea unui tonus pozitiv post-AVC este asociată, potrivit studiului, cu un nivel mai mic de dizabilitate fizică și o reducere a inflamației zonelor afectate, după trei luni de la producerea accidentului.
România deține, din păcate, un nedorit loc fruntaș în Europa în ceea ce privește rata mortalității după un accident vascular cerebral. Potrivit statisticilor, la fiecare oră mor patru români din această cauză. Îngrijorător este, de asemenea, faptul că această boală, specifică vârstei înaintate, afectează din ce în ce mai mulți tineri, AVC fiind în România a doua cauză de mortalitate - 21,64% și dizabilitate - 11,34%.
Există două categorii de AVC. Cele mai frecvent întâlnite sunt cele ischemice (85%), în care un vas de sânge se înfundă privând o parte din creier de oxigen și de substanțe nutritive. În a doua categorie intră accidentele hemoragice, în care vasul de sânge se sparge, iar sângele inundă creierul.
Riscurile după un AVC sunt paralizia sau chiar decesul. De aceea, este foarte important ca pacientul să fie dus la doctor în primele ore de la primele simptome de AVC.