Părintele Constantin Nanu (1944-2021) - slujitor destoinic și statornic

Data: 01 Feb 2021

Am aflat cu întristare de trecerea din această viaţă, în ziua de joi, 28 ianuarie 2021, a părintelui pensionar Constantin Nanu, fost preot paroh la Parohia Breaza de Sus II, Protoieria Câmpina, județul Prahova.

Părintele Constantin Nanu s-a născut la data de 26 septembrie 1944, în orașul Breaza, județul Prahova. A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din București (1959-1964) și ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1964-1968), obținând titlul de licențiat în teologie.

A fost căsătorit cu doamna Doinița Nanu, profesor de limba și literatura română, Dumnezeu binecuvântându-le familia cu trei fii: Andrei (inginer), Ștefan (economist) și Costin (economist).

După încheierea studiilor teologice, a fost, timp de doi ani, ghid la Mănăstirea Sinaia din județul Prahova (1968-1970). În anul 1970, a fost hirotonit preot pe seama bisericii Parohiei Talea din Protoieria Câmpina, la care a slujit cincisprezece ani. În postul de preot paroh în această localitate prahoveană, a realizat o intensă activitate pastoral-misionară și edilitar-gospodărească, a desfășurat lucrări de renovare și dotare a bisericii și a înființat un muzeu parohial.

Datorită experienței pastorale acumulate în cei cincisprezece ani de slujire preoțească, a fost transferat, în anul 1985, după pro­movarea cursurilor de obți­nere a gradelor clericale, în postul de preot paroh la Parohia Breaza de Sus II, din orașul prahovean Breaza, parohie pe care a păstorit-o cu multă râvnă și jertfelnicie. La această parohie a finalizat lucrările la clopotnița bisericii și a efectuat ample lucrări de re­parații interioare și exterioare la sfântul lăcaș, încununate cu restaurarea integrală a picturii bisericii, în anul 1992. Slujba de resfințire a bisericii Parohiei Breaza de Sus II a fost săvârșită la data de 26 iulie 1992 de către vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist, care i-a oferit părintelui Constantin Nanu, cu această ocazie, rangul de iconom stavrofor, distincție bisericească ce se acordă preoților cu o activitate deosebită.

În anul 1993, sub coordonarea sa, a fost edificată o capelă, în cimitirul parohial.

În anul 2015, după 45 de ani de activitate neîntreruptă ca preot paroh, la parohiile prahovene ­Talea (1970-1985) și Breaza de Sus II (1985-2015), a ieșit la pensie, continuându-și slujirea neîncetată față de Domnul Iisus Hristos şi faţă de semeni.

La acest ceas de vremelnică despărțire, până la învierea de obşte, părintele Constantin Nanu lasă în urma sa o moștenire pastorală încununată cu roade alese adunate într-o jumătate de veac de slujire preoțească. A fost un preot bun și destoinic cu o pre­zență impunătoare și sensibilă, deopotrivă. A fost apropiat de enoriași, duhovnic înțelegător și slujitor statornic în slujba Domnului și a semenilor, care au găsit întotdeauna un cuvânt duhovnicesc și un glas părintesc la preotul lor.

În aceste momente de întristare pentru familia sa și pentru cre­din­cioșii pe care i-a păstorit, ne ru­găm Domnului nostru Iisus Hristos să aşeze sufletul slujitorului Său, preotul Constantin, în ceata drepților, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din ­neam în neam!

Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe pentru familia îndoliată şi pentru toți cei îndurerați,

 

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Mesaj de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare a părintelui Constantin Nanu, săvâr­șită în Biserica „Schimbarea la Față a Domnului”, Parohia Breaza de Sus II, Protoieria Câmpina, județul Prahova, luni, 1 februarie 2021.