Parohia unde copiii învață tradiţiile româneşti
Parohia Braşov-Carpaţi, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, din orașul de sub Tâmpa are de câţiva ani un proiect prin care un grup de peste 30 de copii învaţă meşteşugurile sculpturii şi picturii tradiţionale religioase din Transilvania. Copiii participă la ateliere, tabere şi excursii de documentare, sub îndrumarea preotului paroh Tudor Sicoe şi a profesorilor Sorin şi Nicoleta Suciu.
Proiectul a început la un an de la înfiinţarea parohiei braşovene, în 2006, când 60 de copii din comunitate au fost primiţi la atelierele de sculptură şi pictură. An de an, copiii învaţă tot mai multe despre aceste meşteşuguri tradiţionale, iar lucrările lor au fost premiate şi expuse în dese rânduri. În parteneriat cu Mănăstirea `Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, Parohia Braşov-Carpaţi organizează anual tabere de vară, unde copiii au posibilitatea să lucreze diferite obiecte bisericeşti, între care portalurile de biserici de lemn maramureşene şi sălăjene se remarcă prin măiestrie şi frumuseţe. Periodic, parohia organizează excursii de documentare în judeţele Sălaj şi Maramureş, pentru ca micii artişti să studieze în detaliu portalurile locaşurilor de cult, pe care mai apoi să le realizeze în taberele de vară.
O astfel de excursie a avut loc recent în judeţul Sălaj, fiind implicaţi 30 de copii şi tineri. Grupul a fost însoţit de preotul paroh Tudor Sicoe şi de profesorii îndrumători Sorin Suciu şi Nicoleta Suciu, împreună cu arhitectul Nicolae Tulban.
"Parohia noastră, împreună cu Mănăstirea <Brâncoveanu> de la Sâmbăta de Sus se află într-un program comun de derulare a unui proiect de conservare a artei bisericilor de lemn cu portal sculptat din Transilvania, ce constă în realizarea a 10 portaluri, scara 1:1, după modelul bisericilor de lemn din Transilvania. Copiile realizate vor fi expuse într-un parc expoziţional la mănăstirea de la Sâmbăta de Sus. În prezent este expus portalul bisericii de la Orţâţa, judeţul Sălaj, pe care copiii şi tinerii noştri l-au realizat anul trecut în tabăra de la Sâmbăta de Sus, desfăşurată în perioada 20 iulie - 2 august. Aceste portaluri sunt copii fidele ale celor originale, iar sculpturile sunt realizate de elevi, sub îndrumarea domnului Sorin Suciu. Pentru documentarea şi alegerea viitorului portal au fost vizitate 3 biserici de lemn din Fildu de Sus, Tusa şi Cehei, toate datând din prima jumătate a secolului al XVIII-lea", ne-a spus părintele Tudor Sicoe.
Sfinţire de troiţă
Al doilea obiectiv al excursiei a fost sfinţirea troiţei `Înălţarea Domnului“ din satul Bădăcin, judeţul Sălaj. Troiţa a fost lucrată la Braşov de grupul de copii al parohiei, în perioada octombrie 2014 - mai 2015.
"O faţă a troiţei este sculptată în basorelief după modelul crucilor funerare realizate aproximativ la anul 1800 de Onisim Conta, cruci expuse la Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei, iar cealaltă faţă are încastrate şapte icoane pe sticlă, după modelele şcolii de icoane pe sticlă de la Nicula. La această lucrare au participat aproximativ 30 de copii, sub îndrumarea domnului Sorin Suciu la sculptură şi a doamnei Nicoleta Suciu la icoane pe sticlă. Desfăşurarea acestei activităţi a fost posibilă prin parteneriatul avut cu Palatul Copiilor din Braşov, unde s-a realizat lucrarea, prin colaborarea cu domnul director Gheorghe Cioacă şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, prin doamna inspector general Adriana Bucur", ne-a mai spus părintele Sicoe.
Grupul de copii a participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica din satul Bădăcin, după care a avut loc sfinţirea troiţei, aducându-se mulţumire lui Dumnezeu şi tuturor celor care au făcut posibilă această lucrare.
Expoziţii tematice
De fiecare dată când şi-au expus operele de artă, copiii din parohia braşoveană s-au bucurat de o largă apreciere din partea publicului. Ani la rând, copiii şi-au expus lucrările la Sibiu şi la Braşov, iar câteva dintre icoanele pe sticlă realizate de cei mici au fost chiar premiate în cadrul unor concursuri naţionale de creaţie organizate de Patriarhia Română. Fiecare expoziţie a avut o linie clară. Copiii au arătat legătura cu trecutul prin obiecte inspirate din vechile biserici de lemn, prin icoanele pe sticlă, dar au şi evidenţiat „Biserica din noi“, frumuseţea duhovnicească a unui suflet tânăr. La câteva dintre expoziţii, o secţiune s-a intitulat „Biserica agresată“ şi aducea vizitatorilor imagini fotografice cu locaşuri de cult înghesuite printre blocuri.
Toate aceste activităţi au avut menirea de a atrage copiii spre cele spirituale, de a le găsi un rol în parohie şi a-i face să se simtă utili. Părinţii au înţeles de la început rolul educaţiei religioase, dar şi al iniţierii în tradiţiile româneşti, pentru formarea tinerilor. La toate activităţile amintite, părinţii au sprijinit din plin parohia braşoveană.
Biserica parohială, în construcţie
Parohia Carpaţi a fost înfiinţată în 2005. În acelaşi an s-a amenajat un spaţiu liturgic într-o fostă cantină, iar preotul paroh Tudor Sicoe a început să oficieze aici slujbele religioase până în 2008. În acel an, cu sprijinul autorităţilor locale, parohia braşoveană a primit un teren pentru zidirea unui locaş de cult. Piatra de temelie pentru biserica parohială a fost aşezată pe 5 noiembrie 2008 de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În luna decembrie a aceluiaşi an, în patru zile a fost construit un paraclis de lemn, în care s-au oficiat slujbe religioase timp de patru ani. În mai 2010 au început şi lucrările de zidire la biserica mare. În 2012, înainte de Crăciun, demisolul bisericii a fost finalizat şi imediat s-a amenajat aici o capelă pentru oficierea slujbelor religioase. Sfinţirea capelei din demisol, cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Nicolae“, a avut loc pe 21 aprilie 2013. În prezent, biserica parohială este în plină construcţie şi va deveni unul dintre cele mai importante locaşuri de închinare din cartierele Braşovului.