Pătrunjelul, o sursă sigură de sănătate
Încă din Antichitate pătrunjelul era apreciat pentru calităţile sale tămăduitoare, fiind folosit împotriva epilepsiei, a bolilor de rinichi şi a muşcăturilor de şerpi şi scorpioni. Astăzi, acestei plante îi sunt atribuite reale calităţi alimentare, medicinale şi condimentare.
Fitoterapeuţii susţin că pătrunjelul reprezintă o veritabilă colecţie de vitamine, minerale şi alte principii active, cu proprietăţi terapeutice remarcabile.
Frunzele verzi sunt bogate în clorofilă şi în vitaminele C (în cantitate de 240 mg la 100 g frunze, de 4 ori mai mult decât în portocale), B (vitamina B12 are mare importanţă în prevenirea cancerelor, a unor boli cerebrale şi în menţinerea sarcinii) şi A.
Efectele terapeutice ale pătrunjelului sunt legate şi de conţinutul în proteine, enzime, ulei eteric, histidină - un aminoacid care frânează dezvoltarea tumorilor, un colorant numit apeină, precum şi conţinutul ridicat în săruri minerale (Fe, Ca, K, P, Mg, Cu, I). Proteinele din 100 g frunze depăşeşte conţinutul existent în două ouă.
Proprietăţile terapeutice ale acestei plante sunt evidente la nivelul tuturor organelor (digestive, respiratorii, cardiace, reno-genitale şi metabolice generale):
- stomahice, depurative, antitoxice, antiinfecţioase, antiseptice, vermifuge;
- stimulente generale, nervoase şi ale fibrelor musculare netede, antialergice;
- hipotensive şi vasodilatatoare;
- antitumorale şi antioxidante;
- antiastmatice, diuretice;
- antianemice, antiscorbutice, purificatoare, antirahitice, tonice şi aperitive.
Forme de utilizare:
- cura de frunze proaspete (40 g pe zi) are efect în combaterea tumorilor maligne la creier, plămâni, ficat şi rinichi. Anulează reacţiile negative ale alcoolismului şi tabagismului, dezintoxică organismul şi îndepărtează mirosul neplăcut al gurii după consumul de vin, tutun şi usturoi;
- salata de frunze proaspete, amestecate cu puţin ulei de măsline şi zeamă de lămâie, se consumă într-o cură de 2 săptămâni pentru efecte tonice şi revigorante;
- sucul proaspăt din frunze şi rădăcini se consumă zilnic câte 50-200 ml, diluat cu puţină apă, pentru a combate litiaza renală şi biliară şi pentru revigorarea organismelor debilitate;
- uleiul eteric din seminţe (câteva picături pe zahăr) este eficient contra durerilor renale şi biliare, colici intestinale, litiază, balonări intestinale şi edeme renale şi cardiace la nivelul membrelor inferioare;
- extern se folosesc cataplasme din frunze proaspete strivite, cu efecte antiseptice şi cicatrizante în vindecarea rănilor, plăgilor, pistruilor, echimozelor, purpura trombocitopenică şi înţepăturilor de insecte.
Reţete naturiste pe bază de rădăcini de pătrunjel
DECOCT din rădăcini de pătrunjel: rădăcinile, preparate sub formă de fiertură (2 linguriţe rădăcini rase la 250 ml apă), se consumă câte 2-3 căni pe zi, într-o cură de o lună, pentru eliminarea pietrelor şi nisipului din rinichi şi bilă, combaterea edemelor şi a obezităţii, prin eliminarea excesului de lichide şi toxine din corp, îmbunătăţirea digestiei şi stimularea creşterii părului.
SUPA LUI HIPPOCRATE: rădăcinile de pătrunjel, amestecate cu păstârnac, ţelină, morcovi, cartofi, tomate, ceapă şi usturoi sunt materiile prime pentru prepararea "Supei lui Hippocrate". Toate aceste legume se fierb 2-3 ore la foc domol, se pasează prin sită de inox, realizând un aliment uşor asimilabil, recomandat bolnavilor de cancer (nu se folosesc vasele din aluminiu şi nici "oala sub presiune").