Plantă folosită la prepararea mirului, aclimatizată la Buzău

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 28 Mai 2024

Cistus ladanifer, plantă cunoscută sub denumiri precum labdanum, cistus, rock rose (trandafir de rocă), ingredient esenţial în obţinerea Sfântului şi Marelui Mir, a fost aclimatizată la Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău. „Putem spune că prin aclimatizarea ei am îmbogăţit patrimoniul vegetal românesc cu încă o specie care poate fi cultivată”, a declarat, pentru Agerpres, directorul BRGV, Costel Vînătoru. Potrivit cercetătorilor, specia cuprinde peste 180 de morfotipuri în funcţie de zonele de origine, din nordul Africii şi până în Peninsula Iberică sau sudul Franţei. „Colectivul de cercetători de la BRGV a luat în studiu această specie datorită rusticităţii şi rezistenţei acesteia la condiţiile climatice extreme, însă şi pentru multiplele întrebuinţări. (...) Produsele obţinute din trandafirul de stâncă se regăsesc sub formă de pulberi, herba, uleiuri esenţiale şi hidrosoli, respectiv apă florală. Uleiul extras din plantă este considerat elixir antiîmbătrânire”, arată un studiu BRGV. Pe lângă proprietăţile medicinale, labdanumul este unul dintre ingredientele importante folosite la prepararea Sfântului şi Marelui Mir. „Sigur, putem vorbi despre ea ca o plantă sacră pentru că este apreciată din punct de vedere cultic, bisericesc, este planta care este folosită la Sfântul şi Marele Mir”, a precizat directorul BRGV.