Popasuri de sfințire și rugăciune în comunități oltene
În ultimele zile de sărbătoare ale anului bisericesc, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor a două parohii oltene. Ierarhul a săvârşit duminică Sfânta Litughie şi slujba de resfinţire a unei biserici din judeţul Dolj, liturghisind în ziua următoare cu ocazia hramului unei mănăstiri gorjene.
În Duminica a 11-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a vizitat parohia doljeană Filiaşi II, unde a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii închinate Sfântului Ierarh Nicolae, precum şi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a reliefat înţelesurile duhovniceşti ale pildei datornicului nemilostiv, subliniind faptul că Dumnezeu ne oferă necontenit şi în chip gratuit daruri, cel mai de preţ fiind însuşi Trupul şi Sângele Mântuitorului, în cadrul jertfei euharistice.
„Dumnezeu ne oferă gratuit, prin Sfintele Taine în Biserică, Însuși Trupul Său și Însuși Scump Sângele Său. Deci Dumnezeu Se dă nouă ca noi să avem viață. El este viața noastră, și noi primim din viața Sa putere și dumnezeire, în așa fel încât lupta noastră împotriva celui rău este pe deplin câștigată, dacă noi Îl lăsăm pe Mântuitorul Hristos să sălășluiască în sufletele noastre”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
La sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfinţia Sa a participat la sărbătoarea hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul”- Cămărășeasca din localitatea Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de clerici şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat viaţa aspră şi suferinţele Înaintemergătorului Domnului, care au culminat cu moartea martirică prin tăierea capului.
„Dintre sărbătorile Sfântului Ioan Botezătorul, această zi, a tăierii capului său, este cea mai tristă. Pentru că nu serbăm nici nașterea lui, nici soborul lui, ci sfârșitul său mucenicesc. Și dacă vorbim despre tăierea capului său, în același timp vorbim despre nașterea sa în Împărăția lui Dumnezeu, astfel că el a dobândit un loc lângă Mântuitorul Iisus Hristos, de mijlocitor și de permanent rugător înaintea Preasfintei Treimi. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut înaintea Mântuitorului Hristos cu șase luni și, de îndată ce s-a născut, a fost asuprit, urmărit, a fost hotărât să fie ucis”, a spus Mitropolitul Olteniei.