Preparate simple şi delicioase cu alac
Alacul este una din cele mai vechi plante cultivate în istoria omenirii, se crede că a fost folosit încă de acum 7000-8000 de ani. Este o cereală rudă cu grâul, plină de substanțe nutritive, vitamine, minerale și compuși organici esențiali, pe care alte cereale și tipuri de grâu nu le au în compoziție. Datorită beneficiilor pe care le are, mai este numit și planta-înger și este de 18 ori mai valoroasă nutritiv decât grâul.
Rețete
Risotto cu alac și cremă de țelină
Ingrediente: 2 căni grâu alac, 3 linguri ulei de măsline, 1 ceapă roșie tocată mărunt, 5 bucăți țelină tăiate felii subțiri, sare de mare după gust, 2 căni lapte de cocos, 2 căni zeamă de legume, brânză vegetală rasă pe răzătoare și ceapă verde pentru decor. Preparare: Se pune alacul la muiat în 3 căni de apă pentru 8-10 ore, apoi se clătește și se scurge de apă. Într-o cratiță se pune uleiul la încins, la foc mediu, se adaugă ceapa, țelina, sarea și se lasă la călit 1-2 minute; se adaugă laptele de cocos și zeama de legume și se fierb 15-50 de minute; se omogenizează amestecul cu un blender, se adaugă grâul alac, se acoperă vasul și se lasă să fiarbă la foc mic 20-30 de minute, amestecând des până se înmoaie boabele de grâu. Se ia de pe foc vasul și se lasă acoperit 10-15 minute; se adaugă brânza vegetală și ceapa verde tocată mărunt și se poate servi.
Salată de alac cu roșii
Ingrediente: 400 g alac, 500 g roșii cherry, 200 g tofu tăiat cuburi, 2-3 linguri ulei de măsline, 200 g porumb din conservă, 2-3 castraveţi tăiați cuburi, 2-3 legături de pătrunjel tocat mărunt, sare și piper după gust. Preparare: Se pune alacul la fiert pentru 30 de minute la foc mediu, apoi se scurge de apă și se lasă la răcit. Într-un castron potrivit se pun roșiile tăiate pe jumătate, castraveții, pătrunjelul, porumbul şi se amestecă până se omogenizează, apoi se adaugă boabele de alac, uleiul de măsline, sare și piper după gust; se amestecă bine, se acoperă vasul și se lasă 2-3 ore la frigider. Se servește rece.