Răspundem cititorilor: Infuzia din flori de muşeţel, recomandată în spondilita anchilozantă
Emanuela T., Bistriţa: "Ce tratamente naturiste sunt recomandate în spondilita anchilozantă?"
Prof. Constantin Milică: În urmă cu 50-100 de ani se foloseau, în bolile reumatice, numai două medicamente: aspirina (extrasă din scoarţa de salcie) şi colchicina (extrasă din brânduşa de toamnă). În prezent, fitoterapia recomandă, ca adjuvante, speciile de plante cu efecte antialergice, antiinflamatoare, sudorifice, diuretice, depurative şi revulsive local. În uz intern se recomandă: - infuzii din flori de soc (două linguriţe la 250 ml apă clocotită), cu efecte în eliminarea toxinelor prin diureză şi prin sudaţie puternică. - infuzie din flori de muşeţel (o linguriţă la 250 ml apă clocotită), cu efecte antiseptice, bacteriene, antiinflamatoare şi anestezice; - infuzie din flori (de sulfină) şi frunze (de frasin, mesteacăn, salvie, rozmarin, urzică), din care se beau 2-3 căni pe zi; - infuzie din frunze de tarhon, care produc o puternică diureză însoţită de eliminarea toxinelor; - infuzie din herba (de ciuboţica cucului, sovârv, troscot, turiţă mare), fructe (de ienupăr şi fenicul), muguri (de pin şi viţă de vie); - decoct din rădăcini de tătăneasă şi scoarţă de salvie (10 g la 200 ml apă, se fierbe 10 minute, se infuzează 10-20 minute şi se beau 2-3 căni pe zi) într-o cură pe durată de 2-3 săptămâni; - decoct din amestec format din flori de soc (diuretic, sudorific), frunze de frasin şi mesteacăn, herba de coada-calului, teci de fasole, rădăcini de lemn dulce cu acţiuni antiinflamatoare, fructe de ienupăr -diuretic şi dezinfectant, scoarţă de salcie - analgetic şi febrifug; din amestec se ia o lingură la 200 ml apă, se fierbe două minute, se infuzează 10-15 minute şi se beau trei căni pe zi. În uz extern se aplică: - comprese calde cu infuzie de sulfină, coada-calului şi tătăneasă; - băi generale cu plante, luate separat sau în amestec, folosind frunze de frasin, mentă şi ştevie, flori de fân, fructe de ienupăr şi castan sălbatic, muguri de pin, rădăcini de tătăneasă, scoarţă de salcie şi făină de muştar negru.