Răspundem cititorilor: Tinctura de pojarniţă tratează insomniile
Vica P., Dorohoi: "În ce boli poate fi folosită pojarniţa?"
Prof. Constantin Milică: Pojarniţa sau sunţăoarea poate fi folosită în tratamentul naturist al multor afecţiuni, sub diverse forme de preparare: - infuzie dintr-o lingură herba uscată şi mărunţită la 200 ml apă clocotită; se infuzează în vas acoperit timp de 10 minute, se strecoară şi se beau 3 ceaiuri pe zi, prin înghiţituri rare, după fiecare masă, având efecte în colite cronice, enterocolite, boli de ficat şi vezică biliară, diaree. Pentru acţiunea antidepresivă, cura durează 2-3 luni, efectul instalându-se după 3 săptămâni de tratament; - infuzie concentrată dintr-un amestec de sunătoare, coada-şoricelului, vulturică şi salvie din care se beau două căni pe zi, cu indicaţii în incontinenţă urinară (băute înainte de ora 18) sau o ceaşcă luată dimineaţa, pe nemâncate, cu efecte vermifuge; - tinctura de sunătoare se prepară din doi pumni de herba uscată la un litru alcool 400; se lasă la macerat 2-3 săptămâni într-o sticlă ţinută la cald, după care se strecoară şi se păstrează la rece, în sticle bine închise. Se consumă câte 10-15 picături, de 3-4 ori pe zi, având acţiune de tip vitaminic P asupra permeabilităţii vaselor sanguine (de două ori mai mare decât rutozidul). Într-o cură de minimum 21 de zile acţionează asupra afecţiunilor nervoase, mai ales în nevroze, nevrite, depresie psihică, astenie, isterie, debilitate nervoasă, insomnie, somn agitat, mers în somn (somnambulism), tulburări de vorbire. Prin efecte antiseptice, antiinflamatoare şi astringente acţionează în diaree, colită cronică, enterocolită, congestie hepatică, hepatită cronică, gastrite, ulcer gastric şi dispepsii. La tratamentul cu tinctură se recomandă, concomitent, să se adauge consumul unui ceai zilnic de sunătoare, o baie zilnică de picioare şi o baie generală săptămânală; - maceratul din 30 g flori uscate în 500 ml alcool 400 şi o lămâie tăiată în rondele; se lasă la macerat 15 zile la loc cald, se îndulceşte după gust şi se consumă câte 2-3 păhărele pe zi în scop aperitiv şi în uşurarea digestiei; - sirop de sunătoare - se prepară din 250 ml infuzie concentrată pusă într-un sirop din 300 g zahăr şi 200 ml apă. Se ia câte o lingură la intervale de o oră, cu efecte în reglarea secreţiei bilei.