Răspundem cititorilor: Tincturile din amestecuri de plante, ideale în tratamentul artritei

Data: 18 Octombrie 2010

Paula M., Bucureşti: "Bunica mea are 63 de ani şi suferă de artrită. Aş vrea să ştiu ce tratamente naturiste recomandă prof. Constantin Milică în această boală. Vă mulţumesc"

Prof. Constantin Milică: În urmă cu 50-100 de ani se foloseau, în bolile reumatice, numai două medicamente: aspirina (extrasă din scoarţa de salcie) şi colchicina (extrasă din brânduşa de toamnă). În prezent, fitoterapia recomandă, ca adjuvante, speciile de plante cu efecte antialergice, antiinflamatoare, sudorifice, diuretice, depurative şi revulsive local. În uz intern se recomandă: - infuzii din flori de soc (două linguriţe la 250 ml apă clocotită), cu efecte în eliminarea toxinelor prin diureză şi prin sudaţie puternică; - infuzie din flori de muşeţel (o linguriţă la 250 ml apă clocotită), cu efecte antiseptice, bacteriene, antiinflamatoare şi anestezice; - infuzie din flori (de sulfină) şi frunze (de frasin, mesteacăn, salvie, rozmarin, urzică), din care se beau 2-3 căni pe zi; - infuzie din frunze de tarhon, care produc o puternică diureză însoţită de eliminarea toxinelor; - infuzie din herba (de ciuboţica-cucului, sovârv, troscot, turiţă mare), fructe (de ienupăr şi fenicul), muguri (de pin şi viţă-de-vie); - decoct din rădăcini de tătăneasă şi scoarţă de salvie (10 g la 200 ml apă, se fierbe 10 minute, se infuzează 10-20 de minute şi se beau 2-3 căni pe zi), într-o cură de 2-3 săptămâni; - decoct din amestec format din flori de soc (diuretic, suforific), frunze de frasin şi mesteacăn, herba de coada-calului, teci de fasole, rădăcini de lemn-dulce cu acţiuni antiinflamatoare, fructe de ienupăr - diuretic şi dezinfectant, scoarţă de salcie - analgetic şi febrifug; din amestec se ia o lingură la 200 ml apă, se fierbe două minute, se infuzează 10-15 minute şi se beau 3 căni pe zi; În uz extern se aplică: - comprese calde cu infuzie de sulfină, coada-calului şi tătăneasă; - frecţii cu tincturi din frunze de rozmarin, muguri de plop-negru, herba de cimbrişor, fructe de ienupăr şi ardei roşu, rădăcini de hrean şi tătăneasă; - frecţii cu ulei de ienupăr, mentă, pin, lavandă, coriandru, rozmarin, petale de trandafir, muşeţel, sunătoare şi eucalipt, folosite separat sau în amestecuri.