Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 02 Noiembrie 2019

- Mai multe publicații, printre care Click!, amintesc că sâmbătă, 2 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc praznicul Moșilor de toamnă, când cinstim memoria celor dragi plecați la viața de dincolo. În ziua de comemorare, scrie Click!, creștinii merg la biserică, rostesc rugăciuni pentru rudele comemorate, le pomenesc numele la Sfânta Liturghie și împlinesc fapte de milostenie. Totodată, ei împart sărmanilor din comunitatea în care trăiesc colivă, vin, colaci, pachete cu mâncare, lumânări, haine și alte obiecte folositoare.

- Antena 1 și alte canale media relatează despre slujbele de pomenire pentru cei 64 de tineri morţi în incendiul din clubul bucureştean Colectiv săvârşite, la patru ani de la tragedie, de către Arhiepiscopia Bucureştilor. După oficierea slujbei din Piața Bucur, la crucea din fața clubului, părintele protopop al sectorului 4, Ion Armaşi, a declarat: „Ştiţi foarte bine că în noaptea tragediei au fost doi preoţi la acest moment, preotul care a însoţit detaşamentul de pompieri şi preotul Marius Cojocaru de la Parohia «Sfântul Nicolae»-Broşteni, între timp trecut la Domnul, care (...) au încercat, atât cât li s-a permis, să fie de ajutor. De asemenea, personal, am fost la înmormântarea mai multor victime de la Colectiv, ca şi colegii mei.”

- Evenimentul zilei anunță că referendumul pentru definirea căsătoriei între un bărbat și o femeie s-ar putea relua, dacă românii îl vor alege președinte pe candidatul partidului Neamul Românesc, Ninel Peia, care a promis că va convoca un nou referendum în cazul în care va fi ales: „Voi face tot ce pot pentru ca tinerețea copiilor mei să nu fie subjugată de mințile pervertite ale unor idolatri ai gesturilor celor mai depravate, înfierate de însuși Bunul Dumnezeu, de dreapta noastră Biserică și de moșii și strămoșii noștri”. Ziarul amintește că peste 3,7 milioane de români au participat la inițiativa care viza înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu formula „între un bărbat și o femeie”. Modificarea a fost votată de 91,56% din cei prezenți la urne, dar referendumul a fost invalidat din cauza prezenței reduse, de doar 21,1%.