Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Patriarhul Ecumenic premiat în cadrul Galei „Constantin Brâncoveanu”
Marţi, 12 noiembrie, a avut loc Gala Premiilor „Constantin Brâncoveanu”, organizată de Fundația Alexandrion. În cadrul celei de-a 11-a ediţii, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului-Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, a fost distins cu premiul special acordat unei personalități care s-a remarcat prin contribuția sa în sfera umanitară, pentru eforturile sale de promovare a păcii și dialogului. Într-un mesaj video, Patriarhul Bartolomeu a adresat mulţumiri organizatorilor şi a avut cuvinte de apreciere la adresa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Patriarhul Ecumenic a amintit de jertfa mucenicească a Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu în oraşul Constantinopol, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în anul 1714. „Această profundă asociere istorică şi geografică cu sfântul vostru ocrotitor este, în sine, un motiv de recunoștință extraordinară şi de bucurie excepțională pentru această ocazie minunată. Însă există şi mai multe motive pentru a ne bucura de acest gest emoționant de dragoste şi devoțiune. Aceste motive se leagă de conexiunea importantă şi profundă dintre comunitatea românească din acest oraş şi Patriarhia Ecumenică în general şi în mod special cu umila noastră persoană. Nu cu mult timp în urmă, am decis să dedicăm frumoasa Biserică a Sfintei Paraschevi din Hasköy pentru nevoile liturgice şi pastorale ale comunităţii ortodoxe vorbitoare de limbă română din acest oraş. Când am luat această decizie, am avut în minte şi relaţia dintre familia Brâncoveanu şi Biserica-mamă din Constantinopol, căci însuși domnitorul Ţării Româneşti a sprijinit restaurarea acelei biserici în 1692, fapt memorializat într-o inscripţie din interiorul lăcașului”.
De asemenea, Sanctitatea Sa şi-a anunţat prezenţa în România în toamna Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române: „Un alt motiv pentru care ne mândrim să primim acest premiu remarcabil este admirația sinceră şi afecțiunea autentică faţă de națiunea şi Biserica Română, pe care planificăm să o vizităm personal în octombrie 2025. Aceasta la invitaţia formală a iubitului nostru frate în Hristos, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României, cu care avem legături ecumenice şi individuale de mai multe decenii şi pe care continuăm să îl apreciem la cel mai înalt nivel pentru colaborarea sa neprețuită şi sprijinul reciproc. Vom fi, așadar, prezenţi împreună cu Preafericirea Sa şi cu întregul popor la această piatră de hotar monumentală şi la festivitățile centenarului ridicării Bisericii Ortodoxe Autocefale a României la statutul şi la demnitatea de Patriarhat. Într-adevăr, în timpul acelei ocazii semnificative, vom avea plăcerea suplimentară de a primi personal premiul Fundației Alexandrion”.
În încheierea mesajului său, Patriarhul Ecumenic a vorbit despre necesitatea restabilirii păcii şi dreptăţii sociale în Orientul Mijlociu, o regiune de o deosebită importanţă pentru lumea creştină: „Există o îngrijorare profundă faţă de tendinţa permanentă de creştere a persecuţiilor împotriva creştinilor şi a altor comunităţi din Orientul Mijlociu şi din alte părţi, din cauza credinţelor lor. La fel de tulburătoare sunt încercările de a dezrădăcina creştinismul din patria sa tradiţională, iar ca rezultat relaţiile interreligioase şi internaţionale existente sunt ameninţate, în timp ce mulţi creştini sunt forţaţi să-şi părăsească locuinţele. Creştinii ortodocşi din întreaga lume suferă împreună cu fraţii lor şi cu toţi cei persecutați din această regiune. Facem totodată apel la o soluţie justă şi de durată pentru problemele regiunii”.
Printre laureații celei de-a 11-a ediţii a Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanu” 2024 se numără şi teologul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, premiat la categoria Istorie pentru volumul „Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală” (Editura Şcoala Ardeleană, 2023).