Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Sfântul Isaac Sirul a fost inclus în Martirologiul Roman
Papa Francisc l-a primit sâmbătă, 9 noiembrie, în audienţă pe Patriarhul Mar Awa al III-lea, Catolicosul Bisericii Asiriene a Răsăritului. Evenimentul a avut loc în contextul împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Declarației Cristologice Comune a celor două Biserici. Cu acest prilej, Suveranul Pontif a anunțat includerea în Martirologiul Roman a Sfântului Isaac Sirul sau din Ninive, informează Vatican News.
Ediţia în limba română a portalului vaticannews.va publică materiale ample în legătură cu întâlnirea membrilor Comisiei mixte de dialog teologic între Biserica Catolică și Biserica Asiriană a Răsăritului cu Papa Francisc, sub semnătura lui Adrian Dancă. În urmă cu 40 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea şi Patriarhul Mar Dinkha al IV-lea participau la prima întâlnire oficială între un Episcop al Romei şi un Catolicos al Bisericii Asiriene a Răsăritului. „Dorința de unitate a fost cea care i-a făcut pe predecesorii noștri să se întâlnească. Acel desiderium unitatis, după frumoasa expresie a Sfântului Ioan Casian (Collationes 23, 5), este un har care a inspirat mișcarea ecumenică încă de la originile sale și pe care trebuie să o cultivăm. Suscitată de Duhul Sfânt, nu este altceva decât dorința arzătoare a lui Cristos însuși, exprimată în ajunul Pătimirii sale, ca toți să fie una (In 17, 21)”, a spus Papa Francisc sâmbătă, în cadrul audienţei oferite Patriarhului Mar Awa al III-lea.
Tot sâmbătă, Papa Francisc a anunţat includerea Sfântului Isaac Sirul în Martirologiul Roman. Departamentul pentru Promovarea Unității Creștinilor a specificat într-o notă că „includerea în Martirologiul Roman arată că sfințenia nu se oprește la separări și există dincolo de granițele confesionale”. Aceeaşi notă subliniază că, „în ciuda apartenenței la o Biserică ce nu mai era în comuniune cu o altă Biserică, deoarece nu acceptase Conciliul din Efes, din 431, scrierile lui Isaac au fost traduse în toate limbile vorbite de creștini: greacă, arabă, latină, georgiană, slavonă, etiopiană, română și altele. Isaac a devenit astfel o importantă autoritate spirituală, în special în cercurile monahale de toate tradițiile, care l-au venerat rapid printre sfinții și părinții lor. Includerea Sfântului Isaac Sirul în Martirologiul Roman demonstrează că sfințenia nu s-a oprit cu separările și există dincolo de granițele confesionale. După cum arată Conciliul Vatican II: «a recunoaște bogățiile lui Cristos și faptele virtuoase din viața altora, care dau mărturie despre Cristos, uneori până la vărsarea de sânge, este un lucru drept și salutar» (Unitatis Redintegratio 4)”, se mai arată pe vaticannews.va.
În Biserica Ortodoxă, Sfântul Cuvios Isaac Sirul este prăznuit în data de 28 ianuarie. Volumul 10 al Filocaliei sau culegerii din scrierile Sfinţilor Părinţi, care arată cum se poate omul curăţi, lumina şi desăvârşi, ne prezintă Cuvintele despre nevoinţă şi patru Epistole ale Sfântului Isaac Sirul, în traducerea din greceşte, cu note şi informaţii ale Sfântului Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae. „Pentru Sfântul Isaac totul începe cu iubirea lui Dumnezeu, tot ceea ce privește mântuirea omului și destinul său în veșnicie decurge numai din ea și totul se va încheia prin adunarea oamenilor în aceeași iubire milostivă, nesfârșită și veșnică. Iar la învățăturile sale s-a adăugat și mărturia vieții sale duhovnicești personale, adică a experienței duhovnicești nemijlocite, asemenea experienței Sfântului Macarie cel Mare, iar mai târziu a Sfântului Simeon Noul Teolog”, notează Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Cuvântul înainte la volumul 10 al Filocaliei.