Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Solidaritatea românilor, un far de speranță în faţa tragediei spaniole
Inundațiile masive din estul și sudul Spaniei au lăsat în urmă un bilanț dramatic de victime și distrugeri. Ploile torențiale au lovit în special regiunile Valencia, Castilla- La Mancha și Andalucia, transformând străzile în râuri și lăsând multe familii fără adăpost. Bilanțul oficial a trecut de 215 morți, dar mult mai multe persoane sunt date dispărute, inclusiv patru cetățeni români, informează MAE. În mijlocul tragediei, solidaritatea comunităților locale și a românilor din Spania a fost exemplară. Bisericile, în special Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei și organizațiile diecezane Caritas, au avut un rol semnificativ în campaniile de ajutorare a victimelor.
Autoritățile și echipele de intervenție fac eforturi pentru a găsi și salva cât mai multe persoane din zonele afectate, iar comunitatea internațională s-a mobilizat în sprijinul celor afectați. Multe dintre acțiunile de ajutorare au fost organizate de voluntari români din Valencia și orașele învecinate, care au adunat resurse, au pregătit hrană și apă potabilă și au oferit cazare temporară celor rămași fără adăpost. Aceste eforturi au fost esențiale, având în vedere numărul mare de familii blocate în locuințele lor sau pe acoperișuri, iar autoritățile s-au confruntat cu dificultăți în a ajunge în timp util la toate victimele.
Episcopia Ortodoxă Română a mobilizat clericii și credincioșii pentru a sprijini persoanele afectate, punând la dispoziție resurse umane și un cont bancar pentru donații, apelând la solidaritate creștină pentru a ajuta familiile îndurerate și sinistrații din regiunile puternic lovite, cum ar fi Valencia și Albacete. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a transmis un mesaj de compasiune și încurajare, cerând înălţarea de rugăciuni și oferirea de ajutor material pentru cei afectați. Într-o dovadă de solidaritate și compasiune, clericii şi credincioşii „au organizat colecte de bani în cadrul parohiilor și mănăstirilor românești, oferind, de asemenea, produse de primă necesitate precum apă, mâncare și articole de igienă, pentru a veni în ajutorul celor aflați în nevoie imediată. Preoții din parohiile afectate de inundații au menținut legătura cu reprezentanți ai Consulatului României, asigurând o comunicare eficientă pentru ca ajutoarele să ajungă rapid la cei afectați și pentru a coordona eforturile de sprijin. Totodată, Preasfinția Sa și preoții s-au implicat activ pentru ca victimele decedate să nu fie incinerate, ci să fie înmormântate conform tradiției ortodoxe”, informează site-ul oficial al eparhiei, obispadoortodoxo.es.
„Nu există om în parohie care să nu se fi implicat”
Parohia „Sfântul Efrem cel Nou” din Torrent, păstorită de părintele Vasile Pop, este cea mai apropiată de epicentrul calamităţilor. „Chiar dacă în oraș nu sunt pagube mari, fiind afectată doar periferia pe unde trece un râu, parohia noastră s-a implicat cu tot ce i-a stat în putere. Am creat echipe de voluntari. Credincioșii s-au oferit să ajute cu mașinile, alții ca voluntari, alții cu diverse ajutoare, alții au mers ca să-i caute din ușă în ușă pe conaționali sau pe cunoscuții lor. În fiecare zi încercăm cu ce ne stă la dispoziție să ducem ajutoare, apă, alimente și alte produse de igienă și de curățenie celor din zonele afectate. Statistic vorbind, de la începerea acestui fenomen catastrofal pentru zonă, prin intermediul parohiei noastre s-au distribuit celor afectați peste cinci tone de apă, alimente și diverse produse. Suntem în contact și prin telefon, și prin mesaje cu cei afectați, cu românii din zonă, ei între ei vorbesc, se anunță”, ne-a declarat părintele paroh.
Mașinile echipelor de voluntari sunt încărcate cu ajutoarele care vin din mai multe părți, chiar şi de la parohii aflate la sute de kilometri: „Consulatul României, Biroul de asistență consulară, prin echipa consulară de pe teren împreună cu domnul consul Ion Mihai Știrbu, au adus duminică la parohie un camion și două furgonete care, în decurs de două ore, au fost distribuite în localitățile Montserrat, Montroi, Real, zona de case dintre Torrent și Montserrat și localitățile din nordul oraşului care sunt foarte afectate, Alaquás şi Aldaia. De asemenea, avem și în Torrent o echipă de voluntari care ajută la descărcarea ajutoarelor când vin, apoi la încărcarea lor în alte mașini care pleacă spre alte locații afectate”, a mai spus părintele Pop.
În tot acest demers, parohia este într-o continuă comunicare cu Centrul eparhial de la Madrid: „Preasfințitul Părinte Timotei se îngrijește constant de situația de aici, se implică la toate nivelurile și ne întărește prin cuvântul pe care îl oferă, prin grija părintească, prin ajutoarele pe care le trimite. De asemenea, doamna consul de la Castellón face front comun în tot acest demers al solidarității. Parohiile, asociațiile din zonă, celelalte culte creștine pun umăr la umăr și toată lumea ajută cu tot ce le stă în putere. Sunt foarte mulți voluntari peste tot în zonele afectate. Credincioșii, românii noștri, membrii comunității românești sunt acolo pe baricade, de la tineri până la cei mai în vârstă, fiecare făcând ce îi stă în putință și ajutându-i pe cei care încă n-au reușit să își salveze ceva sau au rămas fără casă şi au nevoie de strictul necesar. Voluntarii, credincioșii ajută să ajungă la ei diverse cantități de alimente și de produse. Nu există om în parohie care să nu se fi implicat în vreun fel. Chiar și cei care nu s-au putut deplasa, prin telefon, prin alte mijloace de comunicare, au încercat să îi contacteze pe ceilalți, pe vecinii lor, pe prieteni, pe alți români din alte localități. După cum am spus, este un front al solidarității, și al implicării, și al dragostei frățești și creștinești care ne arată încă o dată cum credința și dragostea față de semeni și imboldul acesta spre milostenie sunt cu adevărat reale în inima și în sufletul acestor oameni”, ne-a spus în încheiere părintele Vasile Pop, parohul bisericii româneşti din Torrent, Spania.
Ministerul Afacerilor Externe din România a confirmat că, dintre cei 16 cetățeni români pe care familiile şi prietenii nu reuşeau să-i găsească imediat după potop, doar patru mai sunt dați dispăruți, restul au fost salvați și sunt în siguranță.