Revista presei
Romanian Global News anunță că „prima Sfântă Biserică Ortodoxă din mijlocul Mării Mediterane va fi construită la Olbia, în Italia”, pe insula Sardinia. La primăria din Olbia a fost semnat actul de transfer al unui teren către părintele Marian Găină, reprezentantul legal al parohiei ortodoxe române „Sfântul Ioan Botezătorul”, afiliat Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Primarul Settimo Nizzi a declarat: „Datorită concesiunii acestei zone de 2.800 de metri pătrați timp de 99 de ani, prima clădire de cult pentru ritul ortodox va fi construită în Olbia. (...) Este o lucrare importantă și așteptată, care va putea oferi marii comunități românești din Olbia și nu numai posibilitatea de a-și practica credința și de a avea un loc de întâlnire potrivit”. Pr. Marian Găină a afirmat că „această mare împlinire dă posibilitatea tuturor românilor din insula Sardinia, și nu numai, să devină ctitori pentru eternitate la prima Sfântă Biserică Ortodoxă din mijlocul Mării Mediterane”.
Descoperă anunță că arheologii Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, care excavează în situl fortului Shiha din Aswan, au descoperit recent rămășițele unui fort roman care include și o biserică de la începutul epocii copte, dar și un templu din perioada ptolemeică. În partea de nord a bisericii există patru camere, un hol transversal și o scară. În partea de sud au fost descoperite cuptoare pentru arderea ceramicii. Totodată, potrivit „Egypt Today”, dale din piatră au fost găsite pe două niveluri situate pe partea de est, sub biserică.
PRO TV semnalează că Parlamentul portughez a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de lege care autorizează „moartea asistată medical”, ceea ce face din această ţară catolică al patrulea stat european, după grupul Benelux, care legalizează eutanasia. Textul a fost aprobat cu 136 de voturi la 78 şi patru abţineri. Voturile „pentru” au venit de la Partidul Socialist, o parte a Partidului Social Democrat, Blocul Stângii şi partidul în favoarea drepturilor animalelor, PAN. Textul este trimis preşedintelui Marcelo Rebelo de Sousa, care poate să-l promulge, să-l trimită la examinare la Curtea Constituţională sau să se opună prin veto, care poate fi însă anulat printr-un al doilea vot al deputaţilor. Reales duminică în al doilea mandat, şeful statului, un catolic fervent, a evitat să ia poziţie în mod deschis pe acest subiect. Biserica Catolică însă şi-a exprimat imediat indignarea faţă de o lege care reprezintă un „recul fără precedent”.