Rugăciune și binecuvântare în Duminica a 7-a după Paşti
În Duminica dinaintea praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, a şaptea după Paşti, în Biserica Ortodoxă s-a făcut pomenirea celor 318 Sfinţi Părinţi care au participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325. Cu acest prilej, ierarhii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au săvârşit Sfânta Liturghie în condiţii speciale la catedrale, la biserici de parohie, au efectuat vizite la mănăstiri, rostind cuvinte de învăţătură despre perioada premergătoare praznicului Cincizecimii.
În Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti. În cuvântul de învăţătură rostit, ierarhul a spus că Biserica ne cheamă la unitate şi iubire: „Sinodul I Ecumenic a fost o împlinire a testamentului Mântuitorului exprimat atunci când El S-a rugat stăruitor ca toţi să fie una. Unitatea Bisericii nu s-a putut păstra din pricina păcatului. Ereziile au intrat în lume şi în viaţa Bisericii din pricina păcatului şi a mândriei. Din acest motiv, prin natura lucrărilor, dar şi prin pilda vieţii celor care au participat, Sinodul I Ecumenic ne cheamă pe toţi la unitate şi la iubire”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Mănăstirii „Sfântul Ioan Rusul”, situată în apropierea localităţii constănţene Palazu Mic, care şi-a sărbătorit de curând hramul, a transmis TRINITAS TV.
Mănăstirea Slănic, judeţul Argeş
Municipiul Buzău
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Gabriel Mîndruță a fost hirotonit în treapta de diacon pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi” din Buzău, Protoieria Buzău II. Pentru eforturile depuse la construirea locașului de închinare, preotul paroh Ioan Mîndruță a primit rangul onorific de iconom, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
Biserica „Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi” a fost ridicată din temelie între anii 2013 şi 2020, prin strădania părintelui paroh și a dreptcredincioșilor creștini, cu sprijinul Primăriei municipiului Buzău, al Secretariatului de Stat pentru Culte și al unor oameni de bine. Sfântul locaș a fost împodobit cu o catapeteasmă sculptată în lemn de stejar, cu icoane pictate, precum și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice, iar în apropierea bisericii a fost construită o casă praznicală, compusă din bucătărie, sală de mese și bibliotecă parohială.
Municipiul Galaţi
„Atunci când, din motive omeneşti, au apărut dezbinări în Biserica lui Dumnezeu, pe temeiul mandatului Sfinţilor Apostoli primit de la Hristos, Sfântul Constantin cel Mare a aplicat Rugăciunea arhierească în fapt împreună cu episcopii lumii, convocând Sinodul I Ecumenic de la Niceea. Astfel, chemarea Mântuitorului «ca toţi să fie una», prin lucrarea Duhului Sfânt, a condus la formularea Crezului nostru, deoarece Sfântul Împărat Constantin a spus: «Toţi să aveţi un singur Crez în Domnul»”, a spus în cuvântul de învățătură Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Mănăstirea Comana, judeţul Giurgiu
La finalul slujbei, ierarhul a dăruit credincioşilor prezenţi iconițe şi reviste de spiritualitate creştină.
Schitul „Înălţarea Sfintei Cruci”, judeţul Tulcea