Semințele de pin
Pinul este un arbore originar din regiunile muntoase ale Europei, Asiei nordice și vestice și poate depăși înălțimea de 30 de metri. Semințele sale sunt folosite de secole în scopuri culinare, în special în Grecia Antică, unde erau conservate în miere și consumate ca aliment medicament.
Semințele de pin conțin vitamine, minerale, proteine și grăsimi indispensabile bunei funcționări a organismului. Au puternice efecte terapeutice: combat anemia feriprivă, ameliorează memoria și alte funcții cerebrale, previn și înlătură depresia, alungă oboseala, reglează tensiunea arterială, întăresc sistemul imunitar, protejează sănătatea ochilor, ajută în curele de slăbire, au un rol deosebit în îmbunătățirea metabolismului celular, previn hemoragiile, ajută la întărirea sistemului osos, mențin colesterolul în limite normale, protejează inima etc.
Semințele de pin conțin cantități importante de vitamine (E, K, A, C, D), cupru, potasiu, fier, luteină, magneziu, fibre, proteine, mangan etc. Se regăsesc printre puținele alimente care nu au contraindicații. Cu toate acestea, specialiștii recomandă menținerea unui echilibru în alimentație, adică să fie consumate alături de alte alimente.
Semințele de pin nu rezistă foarte mult, de aceea trebuie consumate imediat după desigilarea ambalajului sau să fie păstrate la rece. Se pot consuma crude sau prăjite puțin, înainte de a fi adăugate la diverse feluri de mâncare: salate de tot felul, pizza, dar și prăjituri.
Rețete:
Paste cu vinete și semințe de pin
Ingrediente: 8 linguri ulei de măsline, 2 vinete de mărime medie, 2 cepe roșii tăiate, 100 g semințe de pin, 3 căței de usturoi zdrobiți, 5 linguri pastă de tomate, 150 ml supă de legume, 300 g paste (fără ou), 100 g măsline negre fără sâmburi, 3 linguri de pătrunjel verde tocat. Mod de preparare: se încinge uleiul într-o tigaie mare și se prăjesc vinetele și ceapa timp de 8-10 minute până se înmoaie și devin aurii, apoi se adaugă semințele de pin și usturoiul; se călesc 2 minute, se amestecă pasta de tomate și supa de legume și se mai lasă pe foc încă 5 minute. Între timp, se fierb pastele, se scurg și se pun în tigaie, se adaugă sosul și măslinele; se asezonează cu sare și piper, amestecând la foc mic, timp de 1 minut. Se servesc calde, cu pătrunjel tocat deasupra.
Salată de zucchini cu semințe de pin
Ingrediente: pentru marinadă - sucul de la 1 lămâie, 2 linguri ulei de măsline, 1 cățel de usturoi zdrobit, sare și piper după gust; pentru salată - 3 zucchini mari tăiați felii subțiri, frunze de salată verde, 100 g semințe de in prăjite, 1 linguriță de ardei iute tocat mărunt.
Mod de preparare: se prepară marinada pentru feliile de dovlecel, se amestecă foarte bine toate ingredientele, se toarnă o parte peste feliile de dovlecel și se lasă la marinat 20 de minute, apoi se pun pe grătar și se rumenesc. Pe o farfurie de servit, se aranjează un pat de frunze de salată, se pun deasupra feliile de dovlecel, semințele de pin și ardeiul iute tocat mărunt. Peste salată se toarnă cealaltă parte de marinadă și se servește.