Sfântul Efrem cel Nou cinstit în Capitală
Biserica Ortodoxă l-a prăznuit ieri, 5 mai, pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou. În Capitală, fragmente din cinstitele sale moaşte se păstrează la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale, dar şi la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti. La aceste biserici reprezentative din Capitală, au avut loc manifestări religioase dedicate acestui mare mărturisitor al lui Hristos, călăuzitor şi povăţuitor al monahilor şi sprijinitor al credincioşilor în necazuri.
În ajunul sărbătorii, joi, 4 mai, racla cu moaștele Sfântului Efrem a fost purtată în procesiune de la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale spre Catedrala Patriarhală, unde a fost așezată lângă moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, spre cinstire de către credincioși. A doua zi, soborul de slujitori de la catedrală aflat sub protia arhimandritului Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a săvârșit Sfânta Liturghie.
Un alt locaș de închinăciune unde au avut loc evenimente speciale dedicate Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou este Mănăstirea Radu Vodă. Aici, seara a fost săvârșită slujba Privegherii. A doua zi Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori. Slujba a fost precedată de o procesiune cu moaştele sfântului în jurul bisericii. În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa le-a vorbit credincioşilor despre viaţa minunată a Sfântului Efrem, aflată permanent sub egida Sfintei Cruci. „Mărturisitorii lui Hristos au arătat că iubirea faţă de Domnul Iisus este mai tare decât moartea, că această iubire valora mai mult decât propria lor viaţă. (...) În urmă cu mai bine de 600 de ani, într-un ţinut grecesc numit Trikala, s-a născut într-o familie de oameni evlavioşi, în anul 1384, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, un copil care avea să-şi poarte crucea cu multă dăruire, cu multă dragoste faţă de Domnul Iisus Hristos, vreme de 42 de ani în această viaţă. A intrat în Mănăstirea Bunei Vestiri din Muntele Neprihăniţilor, tot în ziua cinstirii Sfintei Cruci, şi a fost prins de către turci, după 25 de ani de vieţuire monahală, tot în ziua cinstirii Sfintei Cruci. Iar această cruce, pe care un monah îmbunătăţit, care a primit la călugărie numele Efrem, a purtat-o mereu, ne face pe noi să ne ruşinăm de puţina noastră iubire pe care o arătăm faţă de Mântuitorul Iisus Hristos, faţă de cuvintele Evangheliei şi faţă de fraţii noştri”, a evidenţiat Preasfinţia Sa.
În continuare, ierarhul a subliniat că urmând exemplul sfinţilor le aducem cinstire acestora şi astfel putem dobândi mântuirea sufletelor. „Chipul Sfântului Efrem, necunoscut vreme de sute de ani, a răsărit aşa precum răsar florile preafrumoase în perioada Sfintelor Paşti. Cum am putea noi cinsti pe aceşti sfinţi între care străluceşte în această mănăstire Sfântul Efrem? În primul rând ar trebui să le urmăm viaţa. Câţi dintre noi ar mai vrea să fie martiri cum a fost el? Sfântul Efrem ne oferă exemplul unui creştin adevărat, al unui mărturisitor care sub povara crucii ar fi putut renunţa, dar care a preferat să moară pentru a fi împreună cu Hristos în viaţa veşnică. În al doilea rând, îi putem cinsti pe sfinţi prin mărturisirea lui Hristos într-o lume care are nevoie de cuvântul Evangheliei. Sfântul Efrem cel Nou este vindecător de boli şi aducător de bucurie în multe familii care au tristeţi şi încercări”, a precizat PS Episcop Timotei Prahoveanul.
Pelerinii BASILICA Travel la praznicul Sfântului Efrem cel Nou
La hramul Sfântului Efrem cel Nou de la Mănăstirea Nea Makri, Grecia, participă peste 150 de pelerini prin intermediul Agenției BASILICA Travel. După ce s-au închinat la cele mai reprezentative biserici din Tesalonic și la cele mai cunoscute mănăstiri din cadrul complexului monastic Meteora, pelerinii au luat parte la Sfânta Liturghie de hram, săvârșită de Preafericitul Ieronim al Atenei și al întregii Elade, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După Sfânta Liturghie, pelerinii au înălțat rugăciuni, cu multă evlavie, la racla Sfântului Efrem cel Nou, alături de credincioși din Grecia, Bulgaria, Serbia și Rusia.
În zilele următoare, credincioșii se vor închina în Mănăstirea „Sfânta Treime”, din insula Eghina, unde se află moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul, și în Biserica „Sfântul Ioan Rusul” din insula Evia.