Sfântul Ierarh Partenie de Lampsakos, tămăduitor fără de arginţi

Un articol de: Pr. Ciprian Florin Apetrei - 09 Feb 2024

Între Sfinţii tămăduitori fără de arginţi pe care-i cinstim în mod special în acest an în Biserica Ortodoxă Română este şi Sfântul Ierarh Partenie de Lampsakos, pe care l-am sărbătorit miercuri, 7 februarie. Este considerat tămăduitor de cancer şi al tuturor bolilor sufleteşti şi trupeşti.

El a trăit în secolul al 4-lea în Asia Mică, în timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Din Vieţile Sfinţilor ştim că s-a născut în Melitoupolis, din provincia Hellespont, zona strâmtorii Dardanele. Tatăl său era diacon în biserica din Melitoupolis şi se numea Hristodoulos.

Îndeletnicirea copilăriei şi adolescenţei sfântului a fost pescuitul pe un lac din apropierea oraşului natal. Din vânzarea peştelui avea resursele financiare necesare să facă bine semenilor aflaţi în nevoi. Oferea milostenie celor săraci, împlinind cuvântul lui Hristos din Evanghelie.

Pentru viaţa sa plină de sfinţenie Dumnezeu l-a învrednicit cu darul de a face minuni, pe care l-a ascuns până la vârsta de 18 ani, când în numele lui Hristos izgonea duhurile rele din oamenii demonizaţi. În acelaşi timp îi vindeca pe cei aflaţi în suferinţa adusă de boală.

Vestea despre minunile pe care le săvârşea tânărul Partenie s-a răspândit în ţinutul natal, ceea ce l-a determinat pe Episcopul Filip, ierarhul din Melitoupolis, să-l cheme pentru a vedea dacă sunt adevărate lucrurile care se spuneau despre el. Episcopul îl trimite să înveţe carte şi apoi îl hirotoneşte preot.

Ca preot a intensificat nevoinţa duhovnicească, ceea ce a dus să câştige „îndoit darul dumnezeiesc al sfințeniei și al facerii de minuni, tămăduia toate bolile și făcea multe semne preaminunate, în numele Domnului nostru Iisus Hristos”.

Vieţile Sfinţilor amintesc unele din minunile lui: un om care-şi pierde un ochi după ce este lovit de un taur este vindecat de Sfântul Partenie care-i pune ochiul la loc, iar o femeie cu o grea suferinţă este tămăduită de el doar prin semnul Sfintei Cruci pe care îl face pe fruntea ei.

Auzind de minunile pe care le săvârşea Sfântul Partenie, Mitropolitul Hellespontului, Ahilie,
Arhiepiscopul Cizicului, l-a numit Episcop în Lampsakos, care era în nord-vestul Asiei Mici. Aici are o activitate misionară intensă pentru a vesti păgânilor din această cetate Evanghelia lui Hristos, reuşind să convertească pe mulţi la creştinism. Ceea ce i-a determinat să se convertească au fost mai ales faptele sale şi tămăduirile pe care le săvârşea.

Viaţa lui creştină autentică a influenţat pe mulţi din cetăţenii păgâni ai oraşului Lampsakos să primească botezul în numele Persoanelor Preasfintei Treimi. Numărul creştinilor crescând, era nevoie de mai multe biserici în oraşul Lampsakos, de aceea Sfântul Partenie merge la Sfântul Împărat Constantin cel Mare pentru a cere acordul imperial să clădească noi lăcaşuri de cult creştine. Primeşte acordul împăratului plus o sumă importantă în aur pentru construcţia noilor biserici.

Sfântul Partenie s-a ocupat personal de zidirea unei frumoase biserici închinate Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Lampsakos. Când a dorit să facă Sfânta Masă din Altarul bisericii, a încredinţat această sarcină unor meşteri pricepuţi. După realizarea Sfintei Mese dintr-un bloc de piatră a urmat transportarea ei către biserică. Pe drum un om demonizat, Eftihianos, a fost aruncat la pământ de duhul rău ce-l stăpânea, tocmai când carul ce transporta Sfânta Masă a fost scăpat de sub control, ceea ce a provocat moartea lui. Aflând Sfântul Partenie, a venit la locul unde se petrecuse incidentul şi rugându-se lui Dumnezeu l-a înviat pe Eftihianos.

Această minune a făcut pe mulţi bolnavi să vină la Episcopul Partenie pentru a primi vindecare. El săvârşea tămăduiri cu darul primit de la Dumnezeu şi în urma rugăciunii pe care o adresa Prea­sfintei Treimi. Sfântul ierarh plin de milostenie şi dragoste faţă de aproapele nu refuza pe nimeni, dacă îi cerea ajutorul pentru vindecarea suferinţelor trupeşti sau sufleteşti.

În Vieţile Sfinţilor găsim nenumărate minuni pe care le-a săvârşit Sfântul Partenie, ceea ce ne arată că el este grabnic ajutător pentru cei aflaţi în suferinţă. De aceea în Acatistul său mărturisim: „Prin iconomie dumnezeiască ai făcut, Părinte, minuni neobișnuite spre mântuirea altora, ai nimicit puterea demonilor și ai vindecat boli grele, tămăduindu-i cu cuvântul tău...”

Episcopul Partenie a avut o viaţă plină de lumina dumnezeiască a harului Duhului Sfânt, care a lucrat prin el nenumărate tămăduiri minunate, datorită trăirii sale ascetice şi a rugăciunii neîncetate.

În ziua lui de cinstire, cântările Mineiului mărturisesc darul pe care l-a primit de la Dumnezeu să săvârşească minuni şi mai ales că şi noi putem primi tămăduiri prin rugăciunile lui: „Mare făcător de minuni al Lampsacului, ridicându-te la înălţimea faptelor bune, luminezi până la marginile lumii lumina tămăduirilor, risipind cu multă tărie pe demonii cei întunecoşi şi alungând bolile cu chemarea lui Hristos”.

Sfântul Ierarh Partenie al Bisericii lui Hristos s-a mutat la viaţa veşnică într-o zi de 7 februarie, după ce a strălucit asemenea îngerilor „prin viață plăcută lui Dumnezeu”, „tămăduind nenumărate boli”, s-a odihnit cu pace la bătrânețe.

După mutarea lui din viaţa aceasta trecătoare, tămăduirile minunate au continuat mai întâi la mormântul său, iar apoi prin cinstitele lui moaşte. Şi astăzi Sfântul Partenie este tămăduitor de grele suferinţe trupeşti aduse de boală şi mai ales de cele provocate de maladia timpurilor noastre, cancerul. Biserica ne învaţă să ne rugăm lui mărturisind: „O, prealuminate Părinte Partenie, Ierarhe al Domnului, revărsare de minuni uimitoare, primește rugăciunile noastre și, prin solirile tale către Dumnezeu, să primim iertare de greșeli toți care într-un glas Îi strigăm: Aliluia!”