Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul; Sfinţii Sfinţiţi Mucenici Eladie şi Terapont, Episcopul Sardei; Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 27 Mai 2017

Împăraţii Diocleţian şi Galeriu au pornit mare persecuţie împotriva creştinilor, care erau cumplit chi­nuiţi şi scoşi din armata ro­ma­nă. La Durostorum, în provincia Moe­sia Inferior, a fost dus la judecată ostaşul creştin Iuliu, în faţa dregătorului Maxim, căruia i s-a spus că nu vrea să aducă jert­fe zeilor.

Pentru aceasta, Ma­xim l-a îndemnat să nu asculte de un om răstignit şi mort, Iisus Hristos, ci de împăraţii care tră­iesc. Însă Iuliu a mărturisit că Hristos-Domnul a murit şi a în­viat pentru păcatele noastre, dă­ruindu-ne viaţa veşnică. Văzând credinţa neclintită în Mântuitorul Hristos, dregătorul a poruncit să i se taie capul. Şi pe când îl duceau la locul de osân­dă, un oarecare Isihie, care era ostaş creştin şi era şi el închis, l-a încurajat pe Iuliu şi l-a încre­dinţat că îl va urma în muce­ni­cie. Deci, primind Sfântul Iuliu şter­garul, s-a legat la ochi şi în timp ce se ruga fierbinte către Dum­­nezeu, i-a fost tăiat capul, dându-şi astfel sufletul în mâinile Domnului.