Slujiri arhierești şi îndemnuri la începutul Triodului
Ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au săvârșit duminică, 9 februarie, Sfânta Liturghie în catedrale eparhiale și au efectuat vizite pastorale la mănăstiri şi în parohii. Totodată, au rostit cuvinte de învățătură în care au tâlcuit înțelesurile duhovnicești desprinse din pasajul evanghelic ce cuprinde Parabola Vameşului şi a Fariseului (Luca 18, 10-14) și i-au binecuvântat pe credincioșii care au participat la sfintele slujbe.
În Duminica a 33-a după Rusalii, la începutul perioadei liturgice a Triodului, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit, Preasfinţia Sa a explicat semnificaţiile acestei perioade liturgice şi a subliniat diferenţa dintre cele două categorii de oameni, reprezentate, metaforic, de vameş şi de fariseu: „Amândoi oamenii din pilda de astăzi trec pragul uşilor templului pentru a se ruga lui Dumnezeu. Însă uşile Împărăţiei, harului şi milei lui Dumnezeu se deschid doar vameşului, pentru că el are înţelepciunea să-şi recunoască starea de păcătoşenie şi să se roage lui Dumnezeu cu frângerea inimii, cu smerenie adâncă şi sinceră”.
Mănăstirea Radu Vodă, Bucureşti
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu această ocazie, Preasfinţia Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Dan Ioniță și întru ieromonah pe ierodiaconul Calinic, pe seama Schitului Măgureanu din Capitală.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre semnificaţiile perioadei Triodului şi despre înţelesurile parabolei din pasajul evanghelic rânduit a se citi la Sfânta Liturghie. „Mântuitorul vorbeşte despre doi oameni care îşi făceau în mod diferit rugăciunea. Unul aparţinea aristocraţiei. Era fariseu, adică membru al unui partid, care ţinea Legea, dar era şi apărător al interesului național. Vameşul era la partea opusă a societăţii. El era dispreţuit pentru că încasa dările pentru romani. Însă vameşul, aparent despărţit de Dumnezeu prin faptele lui, avea să se întoarcă mai îndreptat la casa lui, mai aproape de Dumnezeu. El a înţeles ce înseamnă pocăinţa. El a avut putere să recunoască starea de păcătoşenie şi-I cerea lui Dumnezeu să fie milostiv cu el, nimic altceva”, a spus ierarhul.
Târgovişte
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Târgovişte, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiatargovistei.ro.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Ichim Alexandru, pe seama bisericii din Broşteni, comuna Produleşti, județul Dâmboviţa.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a evidenţiat că rugăciunea autentică este cea făcută cu inima înfrântă și smerită.
Mănăstirea Robaia, județul Argeş
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Robaia, județul Argeş, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a transmis TRINITAS TV. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre evlavia credincioşilor care participă la slujbele din cadrul aşezământului monahal, îndemnându-i să răspundă cu bunătate la iubirea lui Dumnezeu.
Parohia Pleşcoi, judeţul Buzău
Credincioșii parohiei buzoiene Pleşcoi au primit duminică vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Viorel Trif, pe seama Parohiei Câmpuri II, Protopopiatul Panciu, județul Vrancea, ne-a transmis preotul Dragoş Olteanu, consilier eparhial.
„Pentru a da valoare faptelor pe care le vei săvârși, e nevoie să te pregătești duhovnicește. Acesta este rostul pentru care, în duminicile premergătoare Postului Paștilor, se citesc pasaje evanghelice semnificative, care ne învață cum trebuie să ne rugăm, că Dumnezeu ascultă rugăciunea celui smerit și nu pe a celui arogant”, a spus Înaltpreasfinţia Sa în cuvântul de învățătură.
Municipiul Galaţi
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, ne-a transmis preotul Rareş Bucur, consilier eparhial. „Judecata omenească nu este aceeași cu judecata lui Dumnezeu. Judecățile lui Dumnezeu sunt nepărtinitoare, profunde și au în vedere îndreptarea noastră. Judecata Lui răstoarnă valorile greșite cu privire la fariseu, căci în realitate acesta se trufește, iar vameșul se spovedește fără a se uita la păcatele semenilor săi”, a spus Înaltpreasfinția Sa. După Sfânta Liturghie, chiriarhul a mers la Reședința Arhiepiscopală împreună cu mai mulți copii, unde a oferit daruri celor mici.
Parohia Amara II, județul Ialomița
Preasfinţitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Amara II, Protopopiatul Slobozia, județul Ialomița, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre virtutea smereniei mărturisită de vameș, despre nebunia slavei deșarte a fariseului, dar şi despre perioada de pregătire duhovnicească a Triodului, în care suntem chemați să trăim virtutea smereniei.
Parohia Nalbant, județul Tulcea
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Haralambie” din localitatea Nalbant, județul Tulcea, înconjurat de un sobor de preoţi, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro.