Un nou volum despre voievodul Radu cel Mare a apărut la Târgoviște

Un articol de: Pr. Marian Puiescu - 25 August 2021

Unul dintre cei mai importanți voievozi de la Târgoviște, Radu cel Mare, s-a remarcat ca un distins diplomat, evlavios și bun organizator, deoarece, în vremea sa, Țara Românească a beneficiat de un timp de pace și de prosperitate, precum și de aprofundare a spiritualității noastre ortodoxe. Fiul lui Vlad Călugărul, el a fost cel care a inaugurat cea de-a treia generație de voievozi din ramura Drăculeștilor și a avut marele merit de a-l aduce la Târgoviște pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, cel care a devenit Întâistătătorul Bisericii din Țara Românească, personalitate marcantă a Ortodoxiei universale de la începutul secolului al 16-lea și înnoitorul vieții spirituale, culturale și morale muntene.

Radu cel Mare a rămas în istorie și prin cea mai mare ctitorie eclesială a sa, și anume Mănăstirea Dealu, de lângă Târgoviște, care este cea mai importantă și cea mai veche necropolă voievodală munteană.

Volumul „Radu cel Mare - sprijinitor al Ortodoxiei, promotor al culturii și al tiparului” se constituie într-un pios omagiu adus memoriei voievodului Radu cel Mare la 520 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii Dealu - ctitoria sa, ridicată pe locul altui sfânt lăcaș mai vechi, care adă­postește astăzi, pe lângă mormântul său, ale altor perso­nalități ale istoriei voievodale muntene, și capul primului mare întregitor de țară, voievodul Mihai Viteazul, asasinat acum 420 de ani.

Urmând sfaturilor și îndemnurilor repetate ale Sfântului Ierarh Nifon, voievodul Radu cel Mare a inițiat utilizarea tiparului în misiunea pastorală a Bisericii, cel mai nou mijloc de comunicare a acelui timp. Astfel, el l-a sprijinit pe ieromonahul Macarie să tipărească, la Târ­goviște, prima carte de pe teritoriul țării noastre și totodată primul Liturghier ortodox din lume, în anul 1508.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, spune în precuvântarea lucrării: „Voievodul Radu cel Mare a fost un important susținător al misiunii pastorale a Ortodoxiei românești, un mare protector al Bisericii Ortodoxe și un sprijinitor al culturii noastre creștine, deoarece avea conștiința faptului că, în fața imensei puteri turcești, nu există altă formă de rezistență decât numai cea prin credința și prin cultura ortodoxă”.

Între paginile acestui volum se regăsesc articole și studii ale unor personalități ale istoriografiei noastre naționale sau locale ori ale mediului teologic și cultural, care s-au preocupat profund de readucerea în atenția contemporanilor a faptelor glorioase ale înaintașilor noștri.