Varza de Bruxelles și numeroasele beneficii pentru sănătate

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 14 Mai 2018

Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica Oleracea, fiind cultivată încă din secolul al XIII-lea în Belgia, pe lângă orașul Bruxelles și este înrudită cu broccoli și cu varza, (în general cu legumele crucifere). Varza de Bruxelles este disponibilă tot timpul anului, totuși este mai ușor de găsit primăvara și toamna, când este sezonul său maxim de creș­tere. Consumată în mod regulat varza de Bruxelles oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Medicii recomandă consumul acesteia de patru-cinci ori pe săptămână, deoarece numeroase studii au arătat că legumele crucifere previn cancerul. Legătura între varza de Bruxelles și prevenirea cancerului nu ar trebui să ne surprindă, întrucât această legumă susține, datorită nutrien­ților pe care îi conține, cele trei sisteme ale corpului aflate în relație directă cu prevenirea cancerului și anume: sistemul de detoxifiere al organismului, sistemul antioxidant și sistemul anti-inflamatoriu.
Varza de Bruxelles conține 86% apă, proteine, lipide, carbo­hi­drați, fibre, zaharuri, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, vitamina C, A, K, complexul B, acid folic, etc. Datorită nutrienților pe care îi conține, aceasta poate trata anemia și diabetul. Totodată, ajută la reglarea circulației sângelui, la producerea celulelor roșii din sânge. De asemenea, previne inflamația, apariția multor boli cardiovasculare, problemele intestinale, bolile neurologice. Varza de Bruxelles ajută la sănătatea oaselor și reduce riscul de obezitate. O dietă în care predomină varza de Bruxelles are un impact pozitiv asupra leziunilor ADN-ului, în felul acesta obținându-se o reducere a riscului de cancer.
Varza de Bruxelles se consumă fiartă, înăbușită, la cuptor, adăugată în diverse mâncăruri, salate, supe sau ca garnitură.

Rețete:

Varză de Bruxelles gratinată

Ingrediente: 500 g varză, 3 ouă, 150 g brânză feta, 100 g cașcaval, 200 ml smântână, sare, piper, pesmet, 50 g unt.
Mod de preparare: Se fierbe varza de Bruxelles în apă cu sare și se scurge, apoi se unge un vas termorezistent cu unt și se tapetează cu pesmet. Se pune varza tăiată în două, apoi se bat ouăle, se adaugă sarea, piper, brânza feta rasă, smântâna și jumătate din cașcavalul ras. Toate acestea se toarnă peste varză, apoi se pre­sară deasupra restul de cașcaval ras. Se dă la cuptor pentru 30 de minute, la 150 C.

Varză de Bruxelles cu sos Dijon

Ingrediente: 450 g varză de Bruxelles, 1 lingură unt, 1 lingură ulei de măsline, sare, piper, 100 ml vin sec, 100 ml apă, 1 ceapă potrivită, 2 linguri de smântână, 1 lingură de muștar Dijon.
Mod de preparare: Se taie varza în două, într-o tigaie se pune la încins untul cu uleiul de măs­line, se pune ceapa tăiată fideluțe, se călește 2-3 minute după care se adaugă varza de Bruxelles și se condimentează cu piper și sare după gust, apoi se adaugă vinul și apa. Se lasă la foc potrivit aproximativ 10 minute.
Într-un castronel se amestecă smântâna cu muștarul și se adaugă peste varză, se amestecă ușor, se mai lasă 1-2 minute la foc mic. Se servește ca atare sau ca garnitură lângă carne sau pește.