Vieţile Sfinţilor pentru copii: Sfânta Ripsimia din Armenia

Un articol de: Iuliana Niţă - 29 Aprilie 2009

Sfânta Ripsimia (ori Hripsimia) este o martiră de origine romană. Împreună cu alte muceniţe este venerată în Biserica armeană. Despre Sfânta Ripsimia se spune că aparţinea unei familii nobiliare romane. Încă de mică şi-a arătat dragostea pentru Mântuitorul Iisus Hristos.

Pentru a evita propunerile împăratului Diocleţian, care o remarcase datorită frumuseţii ei neasemuite, Ripsimia împreună cu alte fecioare au fugit din Roma în oraşul Alexandria, apoi în alt oraş numit Valarshapat. Însă împăratul roman Diocleţian a aflat unde s-a ascuns Ripsimia şi i-a trimis regelui Tiridates o scrisoare prin care îi spunea că fie o va trimite pe Ripsimia înapoi la Roma, fie el însuşi, regele Tiridates, se va căsători cu ea.

Când Tiridates i-a propus Ripsimiei să se căsătorească cu el, Ripsimia i-a răspuns:

- Eu nu pot fi soţia ta pentru că asta ar însemna să-L trădez pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Imediat după ce rosti aceste vorbe, se auzi o voce cerească:

- Să fii curajoasă, să nu te temi, pentru că Eu sunt cu tine.

La auzul acestei voci, regele Tiridates a poruncit ca Ripsimia să fie torturată. Însă torturile prin care Sfânta a trecut nu le-a înspăimântat pe fecioarele care erau cu ea. Astfel, fecioara Gaiana şi celelalte călugăriţe din comunitate au acceptat să împărtăşească soarta Ripsimiei şi au primit cununa mucenicei în anul 290 d.Hr. O singură călugăriţă, pe nume Cristina, a scăpat de tortură, ea plecând apoi în Georgia în calitate de misionară.

Se spune că regale Tiridates şi soldaţii din vina cărora au fost ucise fecioarele au fost chinuiţi de diavoli şi se comportau ca animalele sălbatice.

Sfânta Ripsimia este sărbătorită în calendarul creştin ortodox pe data de 30 septembrie.