Vieţile Sfinţilor pentru copii: Sfântul Florian
Despre Sfântul Florian se spune că a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian şi era comandantul armatei imperiale romane în provincia Noricum. Pe lângă conducerea armatei, lui îi revenea responsabilitatea brigadei de prevenire şi stingere a incendiilor.
Împăratul Diocleţian a dat poruncă ca toţii creştinii să fie prinşi şi ucişi. Astfel, comdandantul roman Aquilinus a fost trimis să îndeplinească porunca împăratului. Acesta i-a spus lui Florian:
- Tu, la fel ca şi ostaşii săi, trebuie să aduci jertfă zeilor romani. Este porunca împăratului.
- Dumnezeul meu nu mă lasă să mă închin nici unei zeităţi păgâne. Eu nu recunosc alt Dumnezeu în afară de Dumnezeul creştinilor, a afirmat Florian cu sinceritate.
Auzind acestea, Aquilinus a poruncit soldaţilor romani să-l lege pe Florian şi să-l bată folosind ţepuşe şi bâte înroşite în foc, pentru a-l chinui şi a-l sili să renunţe la creştinism.
Văzând însă dârzenia lui Florian, Aquilinus a porunci soldaţilor:
- Dacă nu vrea să renunţe la zeul lui, atunci încăpăţânarea îi va aduce moartea.
Şi Florian a fost aruncat în râu cu o piatră agăţată de gât.
Se povesteşte că, mulţi ani mai târziu, o femeie pe nume Valeria a avut un vis în care i s-a arătat Sfântul Florian. Acesta i-ar fi spus să îi ia trupul din lac şi să îl înmormânteze creştineşte.
Sfântul Florian este sărbătorit în calendarul creştin pe data de 4 mai. Este considerat protectorul Poloniei şi al Austriei.
Numele lui este invocat de cei ce se află în situaţii de incendiu sau inundaţii. Este protectorul pompierilor, berarilor, coşarilor şi fabricanţilor de săpun.
Ce înseamnă numele Florian?
Numele Florian este derivat din latinestul „flos“, aducând aminte de numele roman „Florianus“ care înseamnă „floare“.