Zile de sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
Mulţime de credincioşi din Sibiu au luat Sfânta Lumină în noaptea Învierii la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Lumină a fost adusă cu o aeronavă şi la Sibiu pentru a fi împărţită credincioşilor din oraş, dar şi din alte părţi ale Arhiepiscopiei Sibiului.
Slujba Învierii a fost săvârşită la un Altar amenajat în faţa lăcaşului de cult, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. După slujba Învierii, a urmat Sfânta Liturghie săvârşită de ierarh în Catedrala Mitropolitană. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a catedralei, condusă de pr. Dan-Alexandru Streza. Tradiţia de a sfinţi pâinea şi vinul cunoscute sub denumirea de „paşti” a fost continuată şi în acest an, iar credincioşii au primit aceste ofrande spre binecuvântare. Numeroşi credincioşi s-au împărtăşit la Sfânta Liturghie cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Praznicul a continuat cu slujba Vecerniei din Duminica Învierii, slujbă cunoscută ca „a Doua Înviere”. Toţi preoţii din Sibiu au venit la Catedrala Mitropolitană pentru a forma un sobor condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, în semn de comuniune a tuturor parohiilor din cetate. Sfânta Evanghelie a fost citită în mai multe limbi, iar la final ierarhul le-a vorbit credincioşilor despre arătările Mântuitorului după Învierea Sa.
„Arătându-Se ucenicilor, aşa cum i-a pregătit pe ei la Cina cea de Taină, ca să ştie cum să facă Sfânta Liturghie, ca o actualizare a Pătimirilor Sale, Mântuitorul îi investeşte pe ei de data aceasta într-o lucrare deosebită, o lucrare sacramentală care se va împlini la Pogorârea Sfântului Duh. A suflat asupra lor şi le-a zis: «Luaţi Duh Sfânt! Cărora le veţi ierta păcatele, vor fi iertate, iar cărora le veţi ţine, ţinute vor fi!» Este o lucrare de bază care vine îndată după slujirea Sfintei Liturghii”, a subliniat ierarhul.
După o pauză de doi ani, procesiunea Învierii pe străzile centrului istoric din Sibiu a fost organizată în acest an. Cu icoana praznicului şi racla cu moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, preoţii şi credincioşii au cântat imnul „Hristos a înviat!” şi au vestit cetăţii minunea care a adus mântuirea neamului omenesc. În faţa catedralei, ierarhul i-a binecuvântat pe toţi participanţii la procesiune.