„Zis-a Domnul: Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă Împărăția. Vindeți averile voastre și dați milostenie; faceți-vă pungi care nu se învechesc, comoară
PS Episcop Vasile Someșanul, aniversat la 70 de ani, la Catedrala mitropolitană clujeană
În prima zi a anului nou, marți, 1 ianuarie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Tăierea-împrejur a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca a fost săvârșită Sfânta Liturghie, urmată de un moment aniversar dedicat Preasfințitului Vasile Someșanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Preasfințitul Vasile Someșanul a împlinit vârsta de 70 de ani, în data de 30 decembrie 2018. În prima zi din an, ierarhul a fost sărbătorit cu ocazia aniversării zilei de naștere, precum și a prăznuirii Sfântului Vasile cel Mare, ocrotitorul său spiritual.
Astfel, imediat după Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la care Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul a participat, a avut loc lansarea volumului „Bucuria Credinței – Părintele Episcop Vasile Flueraș la 70 de ani”. Volumul a apărut la Editura Renașterea și a fost îngrijit de un colectiv de colaboratori și ucenici de-ai Preasfinției Sale, în frunte cu părintele Petru-Ioan Ilea.
Cartea conține aspecte ale vieții și activității ierarhului, profilul presonalității acestuia și mărturii ale diferitor persoane, fii duhovnicești și ucenici de-ai săi. În carte sunt prezente mesaje adresate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alți ierarhi membri ai Sfântului Sinod, teologi și alți cunoscuți.
Cu această ocazie aniversară, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a vorbit despre personalitatea PS Vasile Someșanul.
„Lipsa de răutate, blândețea și bunătatea Preasfințitului Vasile sunt proverbiale. În toată misiunea sa a încercat să se facă tuturor toate. Poate că și multa sa disponibilitate, neștiind a zice «nu», l-a suprasolicitat și i-a dăunat sănătății. Îl cunosc de foarte de demult, pe când eram inginer în Cluj și aveam dorința să urmez Teologia. Preasfințitul Vasile era deja teolog la Sibiu. L-am întâlnit la catedrală și apoi mereu în casa de pe strada Lingurarilor, unde mama Rozalia era o gazdă de neîntrecut. L-am prins și ca student la Sibiu, iar, apoi, fiind preot la Calvaria, apela la bunătatea lui mulțime de oameni. A avut și are mulți ucenici. Venind schimbarea vremurilor, cum Părintele Stareț Ioan Cojan de la Mănăstirea «Sfântul Ioan Botezătorul» din Alba Iulia îi era apropiat, l-am tuns în monahism la respectiva mănăstire”, a scris IPS Mitropolit Andrei, în volumul lansat.
La final, IPS Mitropolit Andrei i-a dăruit PS Vasile Someșanul o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos și un coș cu flori.
La acest eveniment au participat numeroși clujeni, preoți, fii duhovnicești, apropiați și colaboratori.
PS Vasile Someșanul s-a născut în 30 decembrie 1948, în oraşul Cluj, din părinţii Constantin şi Rozalia Flueraş, muncitori, familie ce avea rădăcini în satul Mănăştur, în prezent cartierul clujean cu acelaşi nume – Mănăştur.
În anul 1972 s-a înscris la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1972-1976), unde, în 1976, a obţinut şi licenţă în Teologie, cu lucrarea: „Probleme sociale în scrierile Părinţilor Capadochieni”, la catedră de Bizantinologie, sub îndrumarea pr. prof. dr. Teodor Bodogae.
În 27 noiembrie 1976 a fost hirotonit preot celib pe seama Parohiei Tureni, Protopopiatul Turda, județul Cluj, de către Preasfinţitul Părinte Episcop vicar Justinian Chira Maramureşanul. La 25 martie 1995 (de Bună Vestire) a fost tuns în monahism la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba-Iulia. Ca monah a „îndeplinit ascultarea de stareţ”, la Mănăstirea Nicula, din 1 octombrie 1991 – februarie 1994, unde s-a remarcat prin bunătate, înţelepciune, răbdare şi exemplu personal. În februarie 1994, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Bartolomeu l-a numit Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Cluj-Napoca şi exarh al mănăstirilor din Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului; a fost hirotesit, apoi, în rangul de arhimandrit. În urma propunerii Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Bartolomeu, din vara anului 1998 a fost numit Episcop vicar al Eparhiei Clujului şi hirotonit întru arhiereu în 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula.