„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
204 ani de la înființarea Preparandiei din Arad
Ca în fiecare an, Școala lui Țichindeal, actualul Colegiu Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” din Arad, la data de 15 noiembrie sărbătorește ziua școlii, readucând în actualitate trecutul acestei instituții de prestigiu național, cu implicații majore în viața românilor din vestul țării. Și în acest an școala a punctat acest moment prin mai multe acțiuni. Cea mai de seamă se leagă de sfințirea unui clopot care va anunța începutul și sfârșitul orelor de curs. Slujba de Sfințire a fost oficiată de preotul Gheorghe Gligor, fost cadru didactic al acestei școli, și de preotul Călin Dragoș, fost elev al școlii și implicat în realizarea acestui proiect. La ceremonie au luat parte profesorii și elevii școlii în frunte cu directorul acesteia, prof. Sorin Haiduc, care a și condus acțiunile prilejuite de ziua școlii, adăugându-se și reprezentanți ai ISJ Arad și ai Asociației „Preparandia” care a sprijinit financiar proiectul acesta. Clopotul a fost realizat în Germania, după metoda tradițională, utilizată de secole și poartă pe el chipul „seniorului școlii”, Dimitrie Țichindeal, precum și efigia școlii, devenind astfel un simbol pentru școală, o mărturie a noastră, a celor de azi, pentru viitor.
După această ceremonie, în sala festivă a liceului, a avut loc o manifestare cultural-artistică, realizată de elevii școlii. Manifestarea a cuprins trei comunicări: prima a fost legată de personalitatea și activitatea Mitropolitului Antim Ivireanul, omagiat anul acesta în Patriarhia Română, de la a cărui moarte martirică se împlinesc 300 de ani, iar celelalte două au fost legate de doi dascăli din trecutul școlii, de la a căror moarte se împlinesc 75 de ani – Terențiu Olariu și Adam Dragoș.
Manifestarea a continuat cu un frumos program artistic și coral care a implicat elevi din mai multe clase de gimnaziu și de liceu, amintim în mod special grupul vocal al clasei a IX-a profil pedagogic.
Prin acțiunile desfășurate astăzi, școala noastră omagiază memoria tuturor dascălilor ei, care cu multă dăruire și trudă au ostenit la afirmarea ei, dar, în același timp, arată și angajamentul celor de azi, de a duce pe mai departe renumele și tradiția acestei instituții, în conformitate cu cerințele societății de azi. La mulți ani, Mărită Școală Pedagoghicească!!!