„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sinaxă monahală în Episcopia Caransebeșului
Biserica „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” ce se află în incinta Centrului eparhial din Caransebeș a găzduit zilele trecute Sinaxa monahală la care au participat toţi stareţii, stareţele şi duhovnicii mănăstirilor şi schiturilor din cuprinsul Episcopiei Caransebeşului.
În debutul evenimentului a fost săvârșit Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. În continuare, părintele Teofan Munteanu, duhovnicul Mănăstirii Nera, a susținut o meditație despre importanța icoanelor, marcând astfel Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești în Patriarhia Română.
În cea de-a doua parte a fost prezentat un material multimedia cu toate activitățile desfășurate la nivelul așezămintelor monahale din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului, în anul 2016. Totodată, s-au discutat și proiectele ce se doresc a fi realizate în anul acesta, în special activități cu tematica anului comemorativ și a anului omagial declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 2017.
„Am ținut ca la începutul perioadei urcușului duhovnicesc să ne întâlnim cu părinții stareți și maicile starețe din mănăstirile noastre pentru a ne ruga împreună, a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile și pentru a-L ruga insistent ca să binecuvânteze calea postului și să binecuvânteze viața monahală din Episcopia Caransebeșului. Avem mănăstiri vechi, dar și așezăminte monahale noi și credem că probleme majore nu avem, ci toți viețuitorii noștri sunt în unitate de credință și în ascultare deplină față de Centrul eparhial, iar viețuitorii față de părinții stareți și maicile starețe. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să-i binecuvânteze pe toți monahii care viețuiesc în așezămintele noastre monahale și se roagă pentru lume, asumându-și cu demnitate și responsabilitate crucea vieții monahale”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
La final s-au discutat problemele unităţilor mănăstireşti din cuprinsul eparhiei, aspecte duhovniceşti, dar şi probleme administrativ-gospodăreşti. De asemenea, s-au comunicat unele hotărâri ale autorităţilor bisericeşti cu privire la viaţa monahală și îndemnul adresat tuturor monahilor că sunt chemați tot mai mult și cu responsabilitate să dea mărturie pentru credința cea adevărată. În Episcopia Caransebeşului funcționează 25 așezăminte monahale, dintre care 9 mănăstiri, 14 schituri şi două aşezăminte social-monahale, cu aproximativ 200 de viețuitori. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea)