„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Acoperământul Maicii Domnului va fi sărbătorit la mănăstirile Călugăra și Brebu
La sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, două dintre cele mai importante așezăminte monahale din Episcopia Caransebeșului își vor serba hramul. Astfel, credincioșii care își vor îndrepta pașii către Mănăstirea Călugăra, din județul Caraș-Severin, vor avea bucuria să participe la Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić, din Mitropolia Muntenegrului, Patriarhia Serbiei, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi. De asemenea, toți cei prezenți la hramul așezământului monahal vor avea posibilitatea să se închine și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Călugăra, dar și la moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca de la Mănăstirea Kosijerevo din Muntenegru, aduse spre închinare de către Preasfințitul Părinte Ioanichie. Mănăstirea Călugăra, aflată în vecinătatea orașului cărășean Oravița, este recunoscută ca veche vatră sihăstrească. Pe locul unde astăzi se înalță biserica mănăstirii se găsea o peșteră unde, la jumătatea secolului al XIX-lea, au fost descoperite osemintele bine mirositoare ale unui pustnic, câteva obiecte bisericești, dar și o icoană a Maicii Domnului, pictată, se pare, în Sfântul Munte Athos. Această descoperire a convins localnicii să ridice o mănăstire în acel loc, care a fost sfințită cu mare fast de Episcopul Emilian Kengelat al Vârșețului în ziua de 1 octombrie 1861. Atât icoana descoperită acolo, cât și izvorul din curtea mănăstirii au fost considerate aducătoare de vindecare sufletească și trupească, mulțime de credincioși, din țară dar și din străinătate, venind an de an la praznicul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului.
Joi, 1 octombrie, sărbătoare mare va fi și pentru obștea de maici a Mănăstirii Brebu, deoarece, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Sfânta Liturghie din ziua hramului va fi oficiată de părintele protosinghel Casian Rușeț, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Mănăstirea Brebu a luat ființă în anul 1997, din inițiativa primarului comunei Brebu, domnul Ioan Păcurariu, a credincioșilor din satele învecinate și a familiei Toma Ițariu, care a donat terenul necesar construirii unei așezări monahale, în locul numit Valea Popii, între localitățile Brebu și Soceni. Piatra de temelie s-a pus în toamna anului 1997 de către Preasfințitul Episcop Laurențiu Streza. Construcția bisericii s-a definitivat și a fost sfințită la 1 octombrie 1999. Datorită poziției sale, în fiecare duminică și sărbătoare, așezământul monahal este cercetat de mulțime de credincioși din Reșița și Caransebeș.