„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Activitate interdisciplinară şi transdisciplinară la Colegiul Naţional „Mosie Nicoară” din Arad
Marţi, 28 februarie 2018, părintele profesor Codin Şimonca-Opriţa, de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, a susţinut o activitate interdisciplinară şi transdisciplinară la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad, în cadrul orelor de limba şi literatura română, la două clase a X-a ale doamnei prof. dr. Diana Şimonca-Opriţa, profesor titular al colegiului arădean.
Considerat de Alexandru Paleologu „cheia de boltă a creaţiei sadoveniene”, romanul lui Mihail Sadoveanu Creanga de aur este o creaţie complexă, fiind clasificat fie în cadrul romanului istoric, fie al romanului filosofic, fie al romanului de dragoste ori chiar în domeniul basmului cult. Putând fi abordat în cadrul programei de Limba şi literatura română în cadrul tipologiei romanului mitico- simbolic şi istoric, atât la clase de uman-filologie, cât şi la alte profiluri (de data aceasta, la una din clase, Ştiinţe ale naturii), romanul lui Sadoveanu atinge imaginea vechii Dacii a primului mileniu creştin, cea a Egiptului, acţiunea desfăşurându-se mai cu seamă în lumea bizantină a secolului al VIII-lea, cu a sa prigonire a celor care cinsteau sfintele icoane, precum şi cu Sinodul al VII-lea Ecumenic de la Niceea, din 787, şi evenimentele imediat ulterioare acestuia. Pentru că acţiunea romanului este aşezată pe fundalul unei realităţi istorice reale concrete, însă aproape deloc cunoscută ori studiată la nivelul învăţământului preuniversitar, peste care se ţese intriga ficţională sadoveniană, efortul părintelui prof. Codin Şimonca-Opriţa a încercat să surprindă tocmai această realitate a Imperiului bizantin, de la Sfântul Împărat Constantin cel Mare şi până la căderea Constantinopolului de la 1453, accentuându-se detaliile legate de perioada iconoclastă şi de domnia Irinei, „Împărăteasa Bizanţului”, precum şi de arcul teologic peste timp dat de cele două erezii (arianismul şi iconoclasmul) condamnate la primul, respectiv la ultimul sinod ecumenic, ambele desfăşurate la Niceea. O abordare inedită pentru elevii Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, care facilitează înţelegerea problematicii ridicate de romanul lui Sadoveanu, prezenţa părintelui prof. Codin Şimonca- Opriţa a însemnat un moment care, cu siguranţă, va rămâne în memoria elevilor participanţi.