„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Activități culturale și social-filantropice în 2016
Pentru Mănăstirea Partoș din județul Timiș, toate activitățile și proiectele din anul 2016 au stat sub egida anului jubiliar al Sfântului Ierarh Iosif cel Nou, întrucât în 2016 s-au împlinit 360 de ani de la nașterea ocrotitorului Banatului în Împărăția cerurilor și 60 de ani de la canonizarea sa.
Aflată la 58 km de Timișoara și situată în satul Partoș, comuna Banloc, Mănăstirea Partoș este una dintre cele mai reprezentative din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, fiind un loc de apărare și de menținere a Ortodoxiei. Cea mai veche mențiune documentară cunoscută este din anul 1571, după 19 ani de la ocuparea Banatului de către turci, când un ieromonah pe nume Laurențiu face danie o tipăritură din 1562. Importanța locului a crescut începând cu 1653, când Sfântul Iosif, Mitropolitul Timișoarei, se retrage aici pentru trei ani, până la trecerea la cele veșnice.
În colaborare cu o numeroasă familie spirituală, formată din oameni inimoși din toate colțurile țării, dar și din bunii credincioși din satul Partoș, care se află în grija pastorală a mănăstirii, viețuitorii din această vatră monahală realizează mai multe activități, începând cu viața liturgică și duhovnicească, ce pot fi clasificate pe mai multe categorii: culturale, educaționale, catehetice și pastorale, social-filantropice și administrativ-gospodărești.
Multiple și diverse activități culturale
Referitor la importanța activităților culturale de aici, părintele stareț Varlaam Almăjanu ne-a spus că „ele sunt expresia unui dialog viu, pe care Biserica îl are cu cultura. Biserica nu respinge, ci asumă cultura autentică, ca expresie a nobleței și a superiorității spiritului omenesc, o însoțește pe drumul ei și o transfigurează, conducând-o spre realitățile ultime și împlinitoare ale existenței. Mănăstirea de la Partoș a fost, în decursul timpului, nu doar un ales reper spiritual, ci și unul cultural, întrucât în secolul 17-18, în chiliile mănăstirii a funcționat vechea școală de formare și pregătire a preoților și dascălilor din această parte de țară”.
Dintre activitățile culturale desfășurate de obștea monahală se evidențiază: Simpozionul interjudețean „Sfântul Iosif cel Nou - ocrotitorul Țării Banatului”, organizat pe două secțiuni: științifică și didactică, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, parohia, Școala Gimnazială „Anghel Saligny” și Primăria Banloc; Expoziția de fotografie „Între Ohrida și Partoș. Mănăstirile Sfântului Iosif”, ce a avut drept obiectiv recompunerea, prin texte și imagini, a itinerarului petrecerii monahale a Sfântului Iosif, începând cu mănăstirea din Ohrida, unde la vârsta de 15 ani intră ca frate, continuând cu mănăstirile athonite Pantocrator, Marea Lavră, Xiropotamu, Cutlumuș, Vatoped și încheind cu Partoșul, ultimul său popas pământesc. Merită evidențiate și următoarele evenimente culturale: „Zilele muzicii sacre la Partoș”, în cadrul cărora s-a organizat un concert de nai al maestrului Nicolae Voiculeț, care a adus frumusețea doinelor și a cântului tradițional românesc; „Pledoarie pentru neuitare”, un moment artistic închinat memoriei Principesei Elisabeta a României, desfășurat la castelul de la Banloc, unde principesa și-a petrecut o frumoasă parte din viață, până când a fost silită să părăsească țara. Aici, părintele stareț a prezentat reperele importante din viața principesei, citând din memoriile Reginei Maria, după care au concertat Corul de copii Flores Castelli și Cvartetul de muzică clasică Capricioso din Timișoara. Tot Mănăstirea Partoș a organizat, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif, un concert de fanfară, susținut de Fanfara Armatei din Timișoara, iar în preajma Crăciunului a organizat concertul de colinde „Colindând spre casa pâinii”, ajuns la a IX-a ediție, în cadrul căruia au colindat grupuri de elevi de la școlile din proximitatea mănăstirii, un grup de teologi, precum și Corala „Cantemus Banatum” a Asociației Învățătorilor din Banat.
Acțiuni social-filantropice
Pe lângă complexele proiecte administrativ-gospodărești, de îngrijire a acestei oaze încărcate de istorie și sfințenie, în care un loc aparte îl dețin lucrările de construcție la noul corp de chilii, trapeză și paraclis, viețuitorii mănăstirii desfășoară mai multe proiecte sociale, prin care este evidențiată grija permanentă față de cei aflați în nevoi. Așa este, de pildă, și proiectul „Bucătăria pe roți”, prin care 14 familii, formate fie din persoane singure, fie familii cu mulți copii, primesc din partea mănăstirii, de două ori pe săptămână, dar și cu alte ocazii prilejuite de diferite evenimente din viața lor, hrană gătită și alimente. Mai mult decât atât, în pragul marilor sărbători, dar și cu alte ocazii, acestora, dar și altora li se oferă pachete generoase, constând în alimente și produse igienico-sanitare. Numărul total al beneficiarilor acestui larg proiect a ajuns la 45 de persoane, toate cu domiciliul în Partoș. De curând însă, în dese ocazii, pachete cu alimente și alte produse necesare traiului ajung și la mai multe familii nevoiașe din comunitățile din vecinătatea mănăstirii. Oamenilor care nu pot ajunge la mănăstire, alimentele și mâncarea le sunt aduse la domiciliu cu mașina, de aici decurgând și denumirea proiectului.
De asemenea, atenția și grija viețuitorilor Mănăstirii Partoș sunt îndreptate și către vârstnicii neajutorați ai satului. Prin proiectul „Niciodată singuri”, bătrânii asistați social au primit la începutul iernii provizii de lemne pentru foc, pentru a depăși mai ușor gerul acestui anotimp. Totodată, periodic, se organizează și colecte de haine, care sunt apoi împărțite acestor persoane. Demn de menționat este și faptul că în incinta mănăstirii funcționează și Centrul social „Sfântul Iosif cel Nou”, unde persoanele bolnave sunt, în mod gratuit, consultate, evaluate, urmărite medical de către medici și ajutate în obținerea medicamentelor de care au nevoie. După caz, unii bolnavi sunt transportați la clinicile și spitalele din Timișoara atât pentru evaluări medicale de specialitate, cât și pentru internări. Nu de puține ori s-a reușit și sprijinirea materială a unora dintre aceștia în situații de deces. Pentru o mai bună și mai eficientă împlinire a activităților filantropice cu aceste familii nevoiașe, la inițiativa părintelui stareț, s-au creat legături particulare între familiile respective și alte persoane/familii mai înstărite din Timișoara. Aceștia din urmă, numiți sugestiv „nași sociali”, urmăresc îndeaproape familiile încredințate, fiind atenți la nevoile lor, acordându-le permanent ajutor. Această metodă socială comunitară s-a dovedit a fi foarte benefică și în săvârșirea Tainei Botezului pentru copiii familiilor de etnie romă. Mulți dintre aceștia au intrat într-o normalitate duhovnicească, participând cu regularitate la slujbele bisericești. Eficiența acestei metode a fost dovedită și pe plan educațional, întrucât mulți copii s-au dezvoltat frumos, putându-se integra armonios și responsabil în societate.
„Prin aceste proiecte încercăm să îndreptăm atenția întregii familii duhovnicești a mănăstirii noastre și a altor oameni de bunăvoință asupra greutăților și nevoilor concrete cu care se confruntă numeroase persoane sau familii, mai cu seamă din satul Partoș, așezat sub grija noastră pastorală, dar nu numai. Sunt și aceste proiecte forme concrete de trăire a iubirii față de semeni, așa cum ea ne-a fost cerută de Domnul. Ele creează, în acest sens, intervalul unor manifestări generoase, discrete sau evidente, personale sau comunitare, împlinite în cel mai autentic spirit evanghelic”, a spus părintele stareț Varlaam Almăjanu.