„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Activități filantropice pentru semenii aflați în nevoi
Peste 4,5 milioane de lei a alocat Arhiepiscopia Timișoarei pentru diferitele proiecte social-filantropice în anul 2018, aproape 14.000 de persoane primind sprijin direct prin intermediul sectoarelor eparhiale ori prin organizațiile neguvernamentale ale Bisericii. Statistica a fost arătată în cadrul Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Timișoarei ce s-a desfășurat sâmbătă, 19 ianuarie, în orașul de pe Bega.
Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Timișoarei a avut loc sâmbătă, 19 ianuarie, la Centrul eparhial din Timișoara. Întâlnirea a început în biserica cu hramul „Învierea Domnului~ și „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș~, din incinta Reşedinţei Mitropolitane. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a membrilor Adunării eparhiale, a stareţilor și stareţelor din cuprinsul eparhiei, precum şi a părinţilor protopopi.
În prima parte a lucrărilor, membrii Adunării eparhiale s-au reunit în şedinţe formate pe comisiile permanente (administrativ-bisericească; culturală și educațională; economică, bugetară și patrimonială; social-filantropică), unde, pe de-o parte, au fost analizate rapoartele de activitate, iar pe de altă parte, au fost discutate şi propuse spre aprobare proiecte de hotărâri care se doresc a fi realizate în acest an. De asemenea, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a avut loc și o sinaxă a stareților și starețelor mănăstirilor din cuprinsul eparhiei, în cadrul căreia s-a prezentat raportul de activitate pe anul 2018 al Sectorului exarhat, privind problemele mănăstireşti.
„Am adus în fața lui Dumnezeu un mănunchi de spice de grâu, adunate de pe această mănoasă câmpie a Banatului. Am adus truda și rugile credincioșilor, rugând pe Dumnezeu să-Și reverse harul Său peste această mitropolie și în anul acesta, ca să aducem roade bineplăcute lui Dumnezeu și societății românești”, a spus Întâistătătorul Mitropoliei Banatului.
Slujiri diferite
În partea a doua a întâlnirii, în Sala festivă a Centrului eparhial, după prezentarea raportului general de activitate al tuturor sectoarelor, au fost prezentate rapoartele de activitate pe anul 2018 ale sectoarelor arhiepiscopiei.
În raportul de activitate al Sectorului cultural s-au prezentat activitățile culturale desfășurate în anul 2018, aparițiile editoriale, parteneriatele cu instituțiile culturale, evidențiindu-se preocuparea pentru organizarea multiplelor evenimente dedicate făuritorilor Marii Uniri.
Raportul general privind activitatea Sectorului social-filantropic și misionar în anul 2018 a enumerat și evidențiat activitățile desfășurate în domeniul protecției drepturilor copilului, a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor seropozitive, al sprijinirii persoanelor vârstnice fără aparținători, a familiilor cu risc social ridicat, precum și în domeniul asistenței religioase din spitale, armată, penitenciar, case de copii și servicii rezidențiale pentru vârstnici. Între acestea s-au evidențiat achiziționarea și donarea unei casei cu trei camere, bucătărie și baie, cu toate dotările necesare, pentru o familie cu 7 copii în localitatea Satchinez, parteneriatul cu Spitalul Militar Timișoara în ceea ce privește organizarea caravanelor medicale în localitățile izolate sau îndepărtate, achiziția de echipamente medicale pentru proiectul de telemedicine dedicat satelor izolate. Totodată, s-a remarcat faptul că programele desfășurate anul trecut au cuprins 13.725 de beneficiari, iar totalul investiţiilor făcute în domeniul asistenţei sociale de Centrul eparhial, împreună cu parohiile şi ONG-urile ce funcționează cu binecuvântarea Bisericii, s-a ridicat la suma de 4.644.620 lei.
Raportul de activitate al Sectorului învățământ și activități cu tineretul a prezentat toate activitățile desfășurate în anul 2018, remarcându-se faptul că Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul”, prima școală ortodoxă privată din județul Timiș, acreditată de Ministerul Educației și înființată după normele Ministerului Educației Naționale și programele școlare naționale în vigoare, a devenit Liceul Teologic Ortodox (de stat) „Sfântul Antim Ivireanul”. De asemenea, s-a reliefat preocuparea majoră atât pentru elevii claselor de teologie din cadrul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” și pentru studenții teologi de la specializarea Teologie Ortodoxă, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, cât și pentru predarea religiei în școli, pentru reorganizarea cercurilor pedagogice ale disciplinei religie, pentru desfășurarea activităților de formare continuă, pentru organizarea concursurilor școlare județene incluse în Calendarul activităților educative școlare, pentru activitățile derulate la nivelul unităților școlare.
Sectorul economic a prezentat contul de execuție bugetară pe anul 2018 și bilanțul contabil pe același an. Sectorul patrimoniu și construcții bisericești a prezentat raportul de activități desfășurate anul trecut, între care au fost evidențiate solicitările de finanţări către SSC, către consiliile locale şi Consiliul judeţean; solicitările privind lucrările de reparaţii capitale sau curente la biserici; precum și solicitările privind lucrările de construire de biserici noi, de aşezăminte sociale, de capele mortuare și de case parohiale.
În cadrul raportului de activitate al Serviciului juridic au fost prezentate activitățile desfășurate în anul 2018, ce au constat în întocmirea de contracte (de arendare, de închiriere, de comodat, de vânzare-cumpărare, de prestări servicii, de antrepriză/execuție, de colaborare, de voluntariat), acorduri, convenții ale Arhiepiscopiei Timișoarei sau pentru unele unități bisericești subordonate.
Perspective
După citirea rapoartelor de activitate ale tuturor sectoarelor eparhiei, au fost prezentate și rapoartele cu propuneri pentru anul în curs ale comisiilor Adunării eparhiale. Având în vedere că anul 2019 este proclamat în Patriarhia Română drept Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), precum și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești, s-a accentuat importanța desfășurării de activități specifice în arealul satului bănățean, care să promoveze în conștiința credincioșilor valoarea satului românesc. De asemenea, s-a reliefat importanța comemorării Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, dar și a primului Mitropolit al Banatului, Vasile Lăzărescu, de la a cărui mutare la cele veșnice se vor împlini, în luna februarie, 50 de ani.
Cuvântul de încheiere a aparţinut Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, care a exprimat cuvinte de mulțumire atât membrilor Adunării eparhiale, cât și principalelor instituţii locale şi judeţene pentru implicarea în viaţa Bisericii bănăţene, dorind ca această colaborare între Biserică şi instituţiile statului să continue şi pe viitor pentru binele semenilor.