„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Admitere la Seminarul Teologic din Caransebeș
Și pentru anul școlar 2017-2018, elevii care doresc să urmeze cursurile Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș și-au arătat interesul participând la examenul de admitere ce s-a desfășurat vineri, 26 mai. Examenul propriu-zis a fost precedat de vizita medicală a candidaţilor, continuând cu verificarea cunoştinţelor religioase şi a aptitudinilor specifice profilului teologic-ortodox. Prima probă a constat în examinarea aptitudinilor muzicale și a dicției, precum și a unui interviu duhovnicesc, iar cea de-a doua în verificarea cunoştinţelor religioase prin examen scris. Comisia, formată din părinţii profesori de la seminar, a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
„Ne bucurăm că am avut înscriși un număr mare de candidați, 26 în total, 8 fete și 18 băieți, având în vedere că situația școlară din județul nostru este în continuă scădere. Felicit profesorii școlii care au promovat oferta educațională în școli, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Apreciem faptul că și la probele orale, dar și la cea scrisă elevii au dovedit aptitudini și cunoștințe solide, ceea ce ne dă încredere că generațiile care doresc să studieze la școala noastră de acum înainte se ridică la valoarea și înălțimea elevilor pe care această instituție de învățământ teologic de prestigiu i-a format până acum, spre cinstea Seminarului Teologic din Caransebeș și a Bisericii în general”, a subliniat părintele Rusalin Isac, directorul Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.
Odată cu reactivarea Episcopiei Caransebeşului, în anul 1865, când reşedinţa acesteia se restabileşte la Caransebeş, prin hotărârea Consistoriului din 23 septembrie 1865 se transferă aici Secţia românească a Şcolii Clericale din Vârşeţ. Din momentul transferării şi până în prezent, în viaţa acestei şcoli s-au înregistrat numeroase şi remarcabile evenimente ce şi-au pus pecetea, într-o formă sau alta, asupra desfăşurării învăţământului teologic. De la inaugurarea cursurilor teologice, (1/13 noiembrie 1865) şi până în prezent, învăţământul teologic caransebeşean a stat sub oblăduirea unor remarcabile personalităţi ale spiritualităţii şi culturii naţionale, în frunte cu Episcopul Ioan Popasu (1865-1889), întemeietorul institutului teologic.