„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Adulții la școală, copiii în vacanță
În perioada 5-11 februarie, familiile care participă la proiectul `Școala Familiei” al Asociației `Prologos” din Timișoara se află în tabără la Mănăstirea Caraiman din Munții Bucegi. Tema întâlnirii din această săptămână este „Adulții la școală, copiii în vacanță” și le propune părinților să participe la cel puțin 10 module „Școala Familiei”.
În perioada când părinții participă la cursurile de la Mănăstirea Caraiman, copiii află prin joc ce înseamnă să mănânce sănătos, de ce nu este bine să se uite prea mult la televizor, cum este bine să comunice, atât în familie, cât și cu colegii și prietenii, și vor participa la cercuri de arte și muzică, având posibilitatea de a petrece timpul împreună cu părinții.
Programul a inclus sesiuni de săniuș, dar şi alte sporturi, fie afară, fie în sală, iar adolescenții vor avea un program potrivit cu vârsta și preocupările lor. În acest sens, în 2 februarie s-a desfășurat „Ziua oamenilor de zăpadă”, care a reunit copiii din toate clasele într-o activitate pornită de la unul din scopurile Școlii `Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara, și anume acela de a valorifica tot ceea ce este bun și frumos în fiecare copil. De asemenea, copiii (de minimum 6 ani) au participat și vor participa în zilele următoare la diverse ateliere de comunicare și rezolvarea conflictelor, dezvoltare personală, nutriţie, impactul ecranului asupra omului, arte plastice și muzică. Adolescenţii vor participa la dezbateri de idei, ateliere despre comunicare şi rezolvarea conflictelor, dezvoltare personală, dependenţe, impactul ecranelor precum și alte subiecte importante.
Ciprian Buzner, coordonatorul Programului național „Școala Familiei” din Timișoara, ne-a spus următoarele despre activităţile de la Caraiman: „Toți copiii sunt născuți cu capacitatea de a avea performanțe la nivelul potențialului lor. Toți au talente unice și un potențial extraordinar. Au aptitudini extraordinare; doar cerul este limita lor. Ei încep viața cu un potențial nemărginit de a învăța. În circumstanțe adecvate, fiecare copil va avea performanțe bune. Cred cu tărie că familia, școala și comunitatea au posibilitatea de a descoperi aceste circumstanțe, care vor activa potențialul fiecărui copil în parte”.
Școala Familiei este un proiect cu acoperire națională ce vine în întâmpinarea părinților și a viitorilor părinți, ajutându-i cu informații din domenii conexe: neuroștiințe, psihologie, sociologie, pedagogie, bioetică.
Prima serie a programului de formare a demarat în 9 noiembrie 2016 și se adresează părinților cu copii de toate vârstele, dar și celor care se pregătesc să devină părinți, bunicilor și tuturor celor care interacționează cu copiii. Temele abordate în cadrul celor 14 întâlniri săptămânale, din zilele de miercuri, desfășurate între orele 17:30-19:30, sunt următoarele: atașamentul timpuriu și logica relațiilor afective, autoritatea și stilurile parentale, relațiile între frați, ordinea nașterilor și rivalitatea fraternă, educația caracterului, stima de sine, dezvoltarea firească a identității la băieți și fete, comunicarea interpersonală, gestionarea conflictelor și luarea deciziilor, stimularea pozitivă a copilului prin sport, muzică, natură, comunicare ș.a. Următoarea serie a programului de formare va demara în luna martie a acestui an la sediul Școlii Gimnaziale „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara, aflat pe bdul Liviu Rebreanu nr. 36.