„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Adunarea Generală a Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara
De Ziua Internațională a Femeii, la Paraclisul „Sfânta Maria” al Parohiei Timișoara-Iosefin a avut loc Adunarea Generală a Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara. Pe ordinea de zi s-au aflat următoarele puncte: prezentarea bilanțului asupra activității societății în anul 2016, a raportului financiar-contabil pe anul 2016 și a programului de activități pe anul în curs.
În prima parte a evenimentului a avut loc slujba Acatistului Bunei Vestiri, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. În partea a doua, a avut loc adunarea propriu-zisă, în care au fost prezentate activitățile desfășurate anul trecut, precum și programul de activități din anul în curs.
Un punct deosebit de important care a stat în centrul preocupărilor acestei societăți feminine filantropice din Timișoara a fost activitatea de voluntariat. În acest sens, a fost continuat proiectul „Fiecare copil - un dar al lui Dumnezeu”, care se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Primire în Regim de Urgență de pe lângă DGASPC Timiș, prin care mai multe femei îi ajută pe copiii din centru la efectuarea temelor, implicându-se și în activități de socializare și educație, precum și în acordarea de daruri din partea societății. S-a continuat și în 2016 colaborarea cu Spitalul de Neuropsihiatrie din Gătaia, fiind organizate două acțiuni în preajma Sfintelor Paști și a Crăciunului, ce au constat în oferirea de îmbrăcăminte și alimente pentru cei aproximativ 400 de bolnavi internați. Întrucât lucrările de renovare la capela spitalului au fost finalizate, societatea a oferit îmbrăcămintea necesară oficierii serviciului divin. De asemenea, au fost continuate parteneriatele cu Liceul Sportiv „Banatul” din Timișoara și cu Penitenciarul Timișoara. Mai multe femei din această societate, cadre didactice, au predat deținuților cursuri de incluziune socială, care să îi ajute să se reintegreze după ce se eliberează. De asemenea, de Ziua Penitenciarelor, un grup de femei a participat la un eveniment interesant și benefic, intitulat „Biblioteca vie”, în care fiecare participant „împrumuta” o „carte vie” (un deținut/ un fost deținut/ un personal de la penitenciar) de la care puteau afla povești de viață reală. S-a continuat și programul de oferire de burse copiilor cu rezultate excepționale la învățătură. În acest sens, prin programul finanțat de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, în 2016 au fost acordate burse la 4 copii eminenți, dar cu situație materială precară. Din fonduri proprii, societatea a acordat ajutor financiar lunar unei studente la Medicină, precum și mai multor copii care provin din familii sărace.
După prezentarea proiectelor de viitor, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a elogiat faptele social-caritative și cultural-religioase ale acestor femei, săvârșite în mod constant de mai bine de un sfert de veac.
„Un grup de credincioase din Timișoara, organizate în această societate creștină a femeilor ortodoxe, a adus astăzi snopul de grâu al roadelor lor, adunate în decurs de un an. S-a văzut câți frați de-ai noștri aflați în necazuri, în spitale și în închisori au fost cercetați. Este de felicitat această preocupare a lor, pentru că, pe lângă problemele lor de familie sau de muncă, își găsesc timp și pentru a întinde mâna semenilor lor. Sunt un model pentru credincioasele din această parte de țară. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să le ajute în continuare ca, împreună cu noi, slujitorii Altarelor, să putem avea cât mai multe activități împreună, pentru a-i ajuta pe cei care sunt în nevoi și suferință”, a spus Mitropolitul Banatului.
La finalul ședinței, Întâistătătorul Bisericii din Banat a subliniat datoria de suflet care îi revine Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara, anume aceea de a-și spori numărul cu noi credincioase, mai ales tinere studente, astfel încât societatea să răspundă și la întrebările ori problemele tineretului din această lume tot mai secularizată și individualizată. De asemenea, Mitropolitul Banatului a sugerat membrelor societății ca, cel puțin o dată pe an, la Duminica mironosițelor, toate aceste femei să vină la Sfânta Liturghie îmbrăcate în costumul tradițional românesc, tocmai pentru a se aduce un elogiu tuturor meșteșugarilor portului popular dar și pentru a se prezenta, în spațiul ecclesial, rucodelia de odinioară a mamelor și a bunicelor lor.