„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Aproximativ 200 de elevi au pictat icoane pe sticlă
Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Arhiepiscopia Timișoarei, a organizat zilele trecute, la sediul unității de învățământ, a IV-a ediție a atelierului-concurs județean de pictură pe sticlă, intitulat „Icoana - Poartă spre Rai”.
Proiectul educațional, înscris pe calendarul activităților extracurriculare al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, s-a adresat elevilor din învăţământul primar şi gimnazial, din învățământul de masă și privat, dar și cadrelor didactice care coordonează ateliere de pictură. Ajuns la a patra ediție, concursul județean din acest an a avut drept temă icoana pe sticlă a Maicii Domnului.
În cadrul atelierului-concurs de pictură pe sticlă s-au înscris aproximativ 200 de elevi, de la 24 de unități de învățământ din urbea de pe Bega și din județul Timiș. Micii artiști au avut la dispoziție două ore pentru realizarea unei icoane pe sticlă, în tempera sau acrilic. Simțul cromatic, acuratețea execuției și calitatea artistică a reproducerii au fost câteva dintre criteriile de care juriul a ținut cont în evaluarea lucrărilor.
Obiectivele generale ale concursului au fost atât identificarea, stimularea şi valorificarea potenţialului creativ al elevilor din învăţământul primar și gimnazial, cât și realizarea unor icoane pe sticlă și expunerea acestora în cadrul școlii. Printre obiectivele specifice s-au aflat: dezvoltarea expresivității şi sensibilității artistice a elevilor din ciclul primar și gimnazial, prin promovarea valorilor creștine; redescoperirea chipului icoanei prin armonia culorii; descoperirea şi dezvoltarea aptitudinilor artistico-plastice; valorificarea moștenirii culturale a neamului românesc; oferirea de oportunităţi în ceea ce privește afirmarea şi, nu în ultimul rând, punerea în valoare a personalităţii creatoare a elevilor, prin publicarea lucrărilor într-un catalog al expoziției.
„Atelierul-concurs de icoane pe sticlă a reunit în acest an, într-o atmosferă caldă și de rugăciune, aproximativ 200 de elevi din Timișoara și județul Timiș. În timpul în care elevii și-au așternut cu grijă culorile pe sticlă pentru a o înfățișa pe Maica Domnului, profesorii au relaționat între ei și au aflat despre viitoarele proiecte ale școlii noastre: concursul de creație plastică Copiii își pictează țara și cenaclul literar Bucuria Cuvântului”, a menționat Ioana Popescu, director de promovare.
Elevii participanți au provenit de la 11 școli din județ: Școala Gimnazială Mașloc, Școala Gimnazială Sînandrei, Școala Gimnazială Orțișoara, Școala Gimnazială Dudeștii Noi, Liceul Teoretic Buziaș, Liceul Teoretic „David Voniga” Giroc, Școala Gimnazială Saravale, Școala Gimnazială Birda, Școala Gimnazială nr. 1 „Th. Bucurescu” Sânnicolau Mare, Atelierul „Culoare din culoare” Sânnicolau Mare, Școala Gimnazială „Dimitrie Țichindeal” Becicherecul Mic și 13 școli din Timișoara: Colegiul Național Bănățean, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, Liceul Teoretic „N. Lenau”, Școala Gimnazială nr. 16 „Take Ionescu”, Școala Gimnazială nr. 18, Școala Gimnazială nr. 19 „Avram Iancu”, Școala Gimnazială nr. 25, Școala Gimnazială nr. 30, Liceul Teoretic „Vlad Țepeș”, Liceul Shakespeare, Liceul Waldorf Timișoara, Atelierul de pictură „Buna Vestire” și Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul”.
După evaluarea lucrărilor micilor iconari de către un juriu specializat, a avut loc festivitatea de premiere. Premiile au fost înmânate de directorul Școlii Gimnaziale „Sfântul Antim Ivireanul”. La fiecare secțiune au fost acordate trei premii și două mențiuni. Pentru locul I, premiul a constat în culori, o ramă de cupru pentru sticlă și pensule, pentru locul II au fost acordate culori și pânză pentru pictat, iar cei de pe locul III au primit culori. Premiile au fost asigurate de IHM Total Consult, Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Prologos.
Icoanele premiate pe locurile I, II și III vor fi expuse la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timișoara, în perioada 25 februarie - 25 martie.