„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Armonie corală la catedrala din Caransebeș
Catedrala Episcopală din Caransebeș a găzduit la sfârșitul săptămânii trecute un concert ce a avut în vedere evidențierea Anului omagial al unității de credință și de neam prin armonia corală. Pe soleea sfântului locaș a urcat Corul de cameră „Cantus Redivivus” din Timișoara, dirijat de maestrul Emanuel Pecingină, corepetitor al Corului „Madrigal” din București. A fost o adevărată seară de cultură muzicală, auditoriul reușind să descopere că unitatea noastră de credință și de neam este foarte frumos ilustrată prin armonia corală.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, corul a prezentat un program artistic ce a fost pregătit în cadrul cursurilor de masterclass predate de profesorul doctor Emanuel Pecingină, un muzician complex: violoncelist, tenor și dirijor de cor.
Piesele au fost alese din toate regiunile țării și au avut caracter religios, patriotic și folcloric. „Reprezentația din această seară se înscrie în tradiția muzicală din Banat, dar mai mult decât oricând, în acest an centenar, o expresie deosebit de frumoasă a armoniei dintre oameni și a armoniei care a generat sentimentul de unitate națională este reprezentată prin muzica corală. A fost o rememorare a ceea ce înseamnă valoarea culturală a României și cultura muzicală a acestei țări. Îi felicităm pe cei care au dat curs acestui masterclass muzical și pe maestrul Emanuel Pecingină pentru faptul că, fiind din zona Banatului, nu-și uită rădăcinile și își aduce contribuția pentru consolidarea muzicii corale din Banat. Îi felicităm, de asemenea, și pe toți cei care și-au făcut răgaz ca să participe la această seară muzicală de excepție”, a subliniat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.
Corul „Cantus Redivivus” a fost format de maestrul Emanuel Pecingină în anul 2015, în cadrul Festivalului Internațional „Zilele Muzicii la Oravița”, activând de atunci în fiecare vară, cu ocazia masterclassului de cânt și dirijat coral, perioadă încununată de fiecare dată de un turneu de concerte în Banat, în care evoluează și dirijorii participanți la masterclass.
De-a lungul activității sale, maestrul Emanuel Pecingină a fost răplătit cu numeroase premii și distincții: Madrigalist de onoare, Medalia jubiliară „Pro arte”, iar din partea Administrației Prezidențiale a României a primit în anul 2013 distincția „Meritul Cultural în grad de Cavaler”. Și din partea Episcopiei Caransebeșului a primit drept recunoștință pentru concertul ce l-a susținut pe soleea catedralei Medalia „Episcop Elie Miron Cristea”, o icoană, precum și alte daruri.