„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Avram Iancu, comemorat la Timișoara
Marți, 10 Septembrie, cu prilejul împlinirii a 147 de ani de la trecerea în veșnicie a eroului național Avram Iancu, la Școala Gimnazială Nr. 19 „Avram Iancu” din Timișoara, a avut loc o serie de manifestări, închinate celui supranumit „Crăișorul Munților”. Evenimentul a început în fața bustului lui Avram Iancu, cu slujba de pomenire, oficiată de un sobor de preoți de la Parohia Timișoara-Mehala, în apropierea unităţii de învățământ.
După slujbă, ing. Ioan Ciama, preşedintele Societăţii Cultural Patriotice „Avram Iancu” din România – Filiala Timișoara, a menționat: „În fiecare an îl pomenim pe eroul Avram Iancu din mai multe motive: în primul rând pentru că stă în firea neamului nostru românesc acest obicei străvechi de pomenire și cinstire a moșilor și strămoșilor, a eroilor și martirilor acestui popor; în al doilea rând pentru că dorim să împlinim o poruncă biblică, aceea a Sfântului Apostol Pavel, care ne spune: «Cinstiți-i pe înaintașii voștri întru Domnul», şi, nu în ultimul rând, considerăm că această manifestare trebuie să aducă în față modele demne de urmat, pentru că astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de aceste modele, așa cum a fost Avram Iancu, care a rămas în conștiința poporului nostru ca un simbol al luptei pentru dreptate și adevăr, pentru libertate națională și socială a românilor”.
În continuare, directoarea-adjunctă Camelia Circu a evocat viața și rolul lui Avram Iancu în Revoluția de la 1848 din Transilvania. Programul manifestărilor a cuprins un recital de poezii patriotice și un moment folcloric, susținut de Ansamblul Folcloric al Cercului Militar Timișoara.
La evenimentul organizat de Școala Gimnazială Nr. 19 „Avram Iancu” din Timișoara și Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” din România – Filiala Timișoara, au participat elevi, moți, precum și oameni de cultură din urbea de pe Bega.
Avram Iancu s-a născut în 1824 în comuna Vidra de Sus, actualmente denumită Avram Iancu, județul Alba. Cel dintâi despre care se mai pomeneşte din familia lui Avram Iancu este bunicul său, Gheorghe Iancu, care ar fi fost preot ortodox şi ar fi luat parte la răscoala lui Horea, din anul 1784. La Revoluţia de la 1848, Avram Iancu a făcut parte din fruntaşii intelectualităţii transilvănene care au susținut emanciparea socială şi naţională. A murit în data de 10 septembrie 1872, la Baia de Criș, în Zarand, fiind înmormântat pe 13 septembrie, în cimitirul de la Ţebea.