„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Bănățenii au sărbătorit Învierea Domnului
La cea mai importantă sărbătoare creștină, credincioșii au participat în număr mare la slujba de Înviere, oficiată în catedralele chiriarhale, mănăstirile și bisericile de enorie din cuprinsul Mitropoliei Banatului. Clericii bănățeni au oferit Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului tuturor credincioșilor prezenți la slujbă.
Mii de bănățeni au venit la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din capitala Banatului, pentru a participa la slujba de Înviere oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Potrivit rânduielii liturgice, slujba a debutat cu invitația de a lua lumină, continuând cu tradiţionala procesiune de înconjurare a sfântului locaş.
Şi în acest an, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mai multe eparhii din ţară au primit Lumina Sfântă adusă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. De la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București, Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost dusă în Transilvania, Banat, Moldova și Bucovina. Pe Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara, Sfânta Lumină a fost întâmpinată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a oferit-o reprezentanților eparhiilor din Mitropolia Banatului, reprezentanților protopopiatelor din Arhiepiscopia Timișoarei, precum și preoților români din Ungaria și Serbia.
La încheierea pelerinajului de pe esplanada catedralei, Mitropolitul Banatului, vorbind în cuvântul pastoral despre biruința vieții asupra morții, a evidențiat importanța Învierii lui Hristos pentru făptura umană, Învierea lui Hristos constituind nădejdea și chezășia învierii noastre. La finalul Utreniei Învierii, potrivit obiceiului îndătinat, credincioșii au primit „paştile”, adică pâinea şi vinul binecuvântate cu apă sfințită, ca expresie a Jertfei și Învierii Domnului. Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită dimineaţa, de la ora 10:00, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. În cadrul acesteia, Înaltpreasfinţia sa a dat citire cuvântului pastoral la Învierea Domnului.
Învierea Domnului, sărbătorită de arădeni
Mii de credincioşi arădeni au participat la slujba Învierii şi la Sfânta Liturghie din ziua praznicului Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
În ajun, pe platoul din faţa Catedralei Arhiepiscopale, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, înconjurat de oficialitățile locale, de primari, preoţi și credincioși din întreg cuprinsul eparhiei arădene, a întâmpinat venirea Sfintei Lumini, adusă de la Mormântul Domnului, din Ierusalim, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și cu sprijinul Consiliului Județean Arad. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învățătură. La miezul nopții, la Catedrala Arhiepiscopală, Arhiepiscopul Aradului a săvârşit slujba Învierii Domnului, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor slujitori, în prezenţa unui număr impresionant de credincioşi, adresând, la momentul potrivit, un părintesc cuvânt de învăţătură.
În dimineaţa primei zile de Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală, înconjurat de soborul de preoți şi diaconi ai catedralei. Cu acest prilej, chiriarhul arădean a vorbit credincioșilor prezenți despre „Viață și lumină”, referindu-se la tâlcuirile câtorva dintre afirmațiile Mântuitorului despre Sine, care chezășuiesc dăinuirea credincioșilor cu El în veșnicie, scopul spre care tinde lumea prin creație de la început.
În după-amiaza zilei de praznic, chiriarhul a participat la slujba Vecerniei în Catedrala Veche din Arad, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a oferit tradiţionala recepţie ostenitorilor Centrului eparhial, preoţilor din municipiu, reprezentanţilor mănăstirilor arădene, credincioșilor prezenți, la reşedinţa chiriarhală. La această agapă au participat și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, domnul Iustin Cionca - președintele Consiliului Județean Arad, pr. prof. dr. Cristinel Ioja - decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.
La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş au venit mulți credincioşi caransebeșeni să participe la slujba Învierii Domnului. Ei au primit Lumina Sfântă de la Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Asemenea anilor precedenți, Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim a fost adusă în Episcopia Caransebeşului de o delegaţie a eparhiei, care s-a deplasat la Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, unde au întâmpinat Sfânta Lumină, adusă cu un avion de la Bucureşti.
Ierarhul a oficiat prima parte a Utreniei Învierii din noaptea Sfintelor Paşti pe esplanada Catedralei Episcopale. Părintele Episcop i-a îndemnat pe credincioșii ce au umplut centrul civic să rămână mărturisitori ai Învierii Mântuitorului în toată vremea, nu doar în noaptea sfântă de Paști. De asemenea, i-a încurajat să rămână fideli credinței dreptmăritoare, pentru că aceasta se bazează pe „Învierea lui Hristos, care este și învierea noastră”, iar ca să ne bucurăm deplin de Înviere trebuie să fim fii ai Luminii și „toți în unitate de credință să demonstrăm prin faptele noastre cele bune că suntem vrednici de Împărăția cerurilor”. Sfânta slujbă a continuat în catedrală, unde potrivit obiceiului, ierarhul a sfinţit „paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor gusta în fiecare zi din Săptămâna Luminată.
Sfânta Liturghie a praznicului a fost săvârşită la Catedrala Episcopală, în prima zi a Sfintelor Paşti, de către Preasfinţitul Părinte Lucian. La sfânta slujbă au participat autorități centrale și județene, precum și numeroşi credincioşi, iar răspunsurile au fost date de corul acestui sfânt locaş, condus de părintele Gheorghe Tistu. „Am serbat și în acest an cu bucurie Învierea Domnului, dând dovadă de unitate de credință și de neam în jurul Bisericii strămoșești, care este una, sfântă, sobornicească și apostolească. Îl slăvim pe Mântuitorul Cel înviat și le dorim tuturor sănătate deplină, un praznic cu adevărat fericit, iar Învierea lui Hristos să fie pentru noi toți un început al mântuirii noastre, un început al învierii noastre din punct de vedere spiritual. Dorim tuturor un praznic cu mult folos duhovnicesc și cu multă bucurie și veselie duhovnicească”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian la sfârșitul Sfintei Liturghii. La orele serii, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Vecerniei sau „a doua Înviere”, în Catedrala Episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi.