„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Banatul și-a cinstit ocrotitorul
Și în acest an, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș a reunit în jurul raclei sale mii de credincioși care au cinstit hramul Catedralei Mitropolitane din Timișoara prin rugăciune, smerenie și iubire creștină. De peste șase decenii, credincioșii din părțile Banatului serbează cu multă cinstire pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș. În anul 1956, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât prăznuirea sa pe data de 15 septembrie.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, strareți și ieromonahi de la mănăstirile din Patriarhia Română și patru clerici din Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi.
În cadrul evenimentului au fost prezente oficialități locale și județene, reprezentanți ai mediului academic și universitar timișorean, precum și numeroși credincioși din mitropolie. De asemenea, au fost prezenți 17 tineri din Kenya, Uganda, Tanzania, Burundi, Rwanda, Malawi și Congo, ce aparțin de Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi, care au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Sibiu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul” din București.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a vorbit despre viața Sfântului Iosif cel Nou, un sfânt rugător, care pentru toți credincioșii bănățeni, și nu numai, reprezintă un reper în viața spirituală. „Nu întâmplător, Biserica Ortodoxă Română a rânduit ca, în 15 septembrie, îndată după praznicul Înălțării Sfintei Cruci, să se facă pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, deși a trecut la cele veșnice în 15 august 1656, chiar la praznicul Adormirii Maicii Domnului, pentru că sfântul ierarh a înțeles din tinerețe cuvântul Mântuitorului spus către sfinții Săi ucenici și apostoli: «Oricine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze»”, a spus Preasfinția Sa.
Mitropolitul Banatului a vorbit despre viața evlavioasă a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. „În urmă cu 450 de ani S-a gândit Dumnezeu la un păstor pentru credincioșii din părțile Banatului. Acesta s-a născut din părinți evlavioși - Ioan și Ecaterina -, în Raguza, Croația de astăzi. Tatăl său era valah și așa se explică și faptul că a fost, la un moment dat, numit stareț la Mănăstirea Cutlumuș din Sfântul Munte, mănăstire la refacerea și la ctitorirea căreia a participat, în mod deosebit, domnul Țării Românești, Sfântul Voievod Neagoe Basarab. El a lăsat atunci legământ ca la această mănăstire să fie primiți și valahii, iar Sfântul Iosif era cunoscut în spațiul balcanic ca «Iosif valahul»”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.
La final, IPS Părinte Mitropolit Ioan a dăruit delegației din Patriarhia Alexandriei o icoană a Maicii Domnului, în semn de prețuire și dragoste frățească. Cu ocazia hramului, sfintele moaşte au rămas spre închinare şi cinstire până duminică, 16 septembrie, când, după slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş acestea au fost reaşezate în locul obişnuit de închinare, din dreapta naosului catedralei.