„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Binecuvântare pentru credincioșii Parohiei „Schimbarea la Faţă” din Caransebeș
În seara zilei de duminică, 21 iunie, a fost adusă în Parohia „Schimbarea la Faţă şi Sfântul Ierarh Nicolae" din Caransebeş icoana Maicii Domnului, copie fidelă a icoanei făcătoare de minuni „Vimatarissa" (Altăriţa), de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos. Icoana a fost întâmpinată de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi un număr impresionant de credincioşi. După momentul întâmpinării, icoana a fost purtată în procesiune până la biserica cu hramul „Schimbarea la Faţă", unde a fost săvârşit Acatistul Maicii Domnului. „Foarte mulți preoți din Caransebeș și din împrejurimi, precum și foarte mulți credincioși au urcat pe această colină a bucuriei duhovnicești din cetatea Caransebeșului și împreună ne-am rugat ca stăpâna noastră, Născătoarea de Dumnezeu, să mijlocească înaintea Fiului ei pentru mântuirea sufletelor noastre. Dumnezeu așa a binevoit și a rânduit ca această icoană a Maicii Domnului să o avem în Caransebeș și îi mulțumim pentru că ne ajută, ne ocrotește și cu rugăciunile Maicii Sale ne miluiește pe noi, cei care suntem păcătoși, dar suntem robi ai Săi", a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian. Icoana Maicii Domnului a fost pictată în Sfântul Munte Athos şi a fost adusă de o delegaţie formată din părintele paroh şi credincioşi. Odorul a fost depus în interiorul bisericii parohiale. La final, toţi cei prezenţi s-au închinat icoanei şi au primit iconiţe cu Maica Domnului.
Icoana originară, făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Sfântul Munte Athos, este numită Vimatarissa, de la grecescul vimataris care înseamnă paraclisier, mai este numită şi Ctitoriţa, pentru că s-a aflat în vremea ctitorilor Athanasie, Nicolae şi Antonie, sau Altăriţa, fiind ţinută în Sfântul Altar, și este prăznuită cu mare strălucire în data de 21 ianuarie al fiecărui an. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea)