„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Binecuvântări arhierești pentru credincioșii bănățeni
În Duminica a doua din Postul Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Mănăstirea Luncanii de Sus, Protopopiatul Făget, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia Șega I din Arad, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Mănăstirea Brebu.
În Duminica a doua din Postul Mare, numită și a Sfântului Grigorie Palama, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul obștii de maici de la Mănăstirea Luncanii de Sus, din Protopopiatul Făget. Aici, Înaltpreasfinția Sa a participat la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți, împreună cu părintele protopop Bujor Păcurar. După slujbă, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan l-a hirotesit duhovnic pe părintele Mihail Gavril Piroc de la Catedrala Mitropolitană. La finalul slujbei, Mitropolitul Banatului a rostit o omilie, în cadrul căreia a evidențiat semnificațiile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică de la Marcu 2, 1-12, ce relatează minunea vindecării, săvârșită de Hristos, asupra slăbănogului din Capernaum.
La finalul cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit Ioan i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să frecventeze mai des bisericile și să meargă la duhovnicii lor pentru a se spovedi și pentru a primi dezlegare de păcate, dar și tămăduire trupească, după cum a primit și paraliticul din Capernaum. Tot în acest sens, Înaltpreasfinția Sa a scos în relief faptul că, atunci când duhovnicul rostește, în cadrul spovedaniei, rugăciunea de dezlegare, fiecare credincios primește acele cuvinte ale lui Hristos „Fiule, iertate sunt păcatele tale!” Prin urmare, nimeni, ridicat de sub epitrahilul duhovnicului, nu pleacă neiertat și nevindecat sufletește de Hristos.
După Sfânta Liturghie, chiriarhul Banatului a săvârșit slujba Parastasului pentru duhovnicul mănăstirii, arhimandritul Ieronim Stoican, de la a cărui trecere la cele veșnice au trecut 5 ani. La eveniment au luat parte stavrofora Filofteia Nistor, stareța Mănăstirii Luncanii de Sus, împreună cu obștea de maici, dar și un număr impresionant de credincioși, mulți dintre ei fii duhovnicești ai părintelui.
Părintele Ieronim Stoican s-a născut în data de 13 octombrie 1925, în localitatea Gornenți, comuna Podeni, județul Mehedinți. În 1944, la vârsta de numai 19 ani, se închinoviază ca frate la Mănăstirea Topolnița, județul Mehedinți. În timpul studiilor seminariale de la Mănăstirea Neamț, este tuns în monahism, avându-l ca naș de călugărie pe părintele ieromonah Petroniu Tănase, viitorul stareț de la Schitul Prodromu, din Sfântul Munte Athos.
Între anii 1958 și 1978, părintele Ieronim a fost preot slujitor la Parohia Bara, din județul Timiș, și preot suplinitor la parohiile din satele Ohaba Română, Lăpușnic, Rădmănești, Spata și Dobrești, toate din județul Timiș. La altarul bisericii din Dobrești l-a cunoscut, încă de la vârsta de 9 ani, pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, fiindu-i mai mult decât un părinte duhovnicesc.
Între anii 1978 și 1985, părintele ieromonah Ieronim Stoican a fost stareț la Mănăstirea Izvorul Miron, din localitatea Românești. Din anul 1985 până în 2007, a fost preot duhovnic la Mănăstirea Vasiova, județul Caraș-Severin, iar de la 1 mai 2007, părintele Ieronim se retrage la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, din localitatea Luncanii de Sus, județul Timiș, unde, la data de 29 martie 2011, a adormit în Domnul.
Slujire arhierească şi hirotonii în biserica parohială Şega I
Tot duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” a Parohiei Arad - Şega I, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură intitulat, după Cazania Duminicii a doua din post, „Dumnezeu ajută neputinţelor noastre”, chiriarhul a arătat că fără ajutorul divin, credinciosul nu poate avea sporul necesar spre desăvârşire. Cu alte cuvinte, harul este începutul mântuirii, dar el nu poate să rămână izolat, ci trebuie împletit cu lumina credinței și untdelemnul faptelor bune. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat, din pericopa evanghelică, faptul că solidaritatea umană este o dovadă a strădaniilor personale şi colective pentru binele în lume.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a hirotonit pe diaconul Florin Bej întru preot pe seama Parohiei Crocna, Protopopiatul Sebiş, iar pe tânărul teolog Ovidiu Oprişa întru diacon pe seama Parohiei Rogoz, Protopopiatul Ineu. La finalul slujbei, preotul Florin Bej a fost hirotesit duhovnic. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Arad - Șega I.
Duminica a doua din Postul Mare în Episcopia Caransebeșului
Tot duminică, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor de la Mănăstirea Brebu. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. La slujbă au participat numeroși credincioşi, mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi de la Secţia de Teologie Ortodoxă Didactică din Caransebeş.
„În Duminica a doua din Postul Mare am poposit duhovnicește, slujind Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, la Mănăstirea Brebu, pentru că această mănăstire se află între cele două orașe importante ale episcopiei noastre, cele două municipii Caransebeș și Reșița. Aici, vin în fiecare duminică și sărbătoare foarte mulți credincioși, pentru ca să se liniștească, să dobândească iertare de păcate și vindecare de orice neputință. De aceea am ales ca, în această duminică în care se citește pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Marcu, în care ni se relatează despre vindecarea slăbănogului din Capernaum, să fim aici cu obștea mănăstirii și cu credincioșii cărora am încercat să le tâlcuiesc înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei de astăzi. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit ca în această duminică să fim aici și Îl rugăm să binecuvânteze acest așezământ monahal, obștea acestei mănăstiri și pe toți credincioșii care își găsesc liniștea sufletească venind la Sfânta Liturghie și la toate sfintele slujbe”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
În cursul serii, ierarhul a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Ohabița din Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej, chiriarhul a sfințit două troițe ridicate pe locul bisericii vechi și a binecuvântat un izvor de apă, în prezența autorităților centrale, județene și locale și a unui număr mare de credincioși.