„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Biserici din Banat închinate Sfântului Ilie
În fiecare an, la data de 20 iulie, credincioșii ortodocși săvârşesc pomenirea Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, unul dintre prorocii cei mai cunoscuţi ai Vechiului Testament, cel căruia stihiile i s-au supus şi cerul i-a dat ascultare. În această zi, mai multe biserici și mănăstiri din cuprinsul Mitropoliei Banatului vor îmbrăca haină de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorul spiritual.
De sărbătoarea Sfântului Ilie Tesviteanul, prorocul Vechiului Testament, Mănăstirea Românești din comuna Tomești, județul Timiș, una dintre cele mai reprezentative vetre monahale din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, se pregătește de praznic pentru că biserica veche a mănăstirii, ridicată în anul 1912, are hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Așezată la poalele Munților Poiana Ruscă, într-un mirabil cadru pitoresc, Mănăstirea Românești își deschide larg porțile cu prilejul hramului istoric pentru a-i primi pe toți pelerinii veniți din Țara Făgetului și din întregul Banat. Programul liturgic va debuta în ajunul sărbătorii, începând cu ora 19.00, prin săvârșirea slujbei Vecerniei Mari, unită cu Litia și Utrenia, urmând ca la ora 24.00 să se oficieze Sfânta Liturghie. În ziua hramului, programul liturgic începe de la ora 6.00 cu slujba Aghesmei Mici și a Tainei Sfântului Maslu, urmând ca la ora 9.30 să aibă loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în foișorul de vară de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Momentul de început al Mănăstirii Românești este anul 1910, când Preasfințitul Părinte Miron Cristea, Episcopul Caransebeșului, efectuează o vizită pastorală în parohiile din aceste locuri și, admirând frumusețea peisajului, hotărăște ca pe locul numit „Balta caldă” să fie zidită o vatră monahală. Doi ani mai târziu este pusă temelia bisericii, lucrările avansând prin dania Episcopului Miron Cristea și a familiei Glava din localitatea Românești. În 1995 au fost efectuate ample lucrări de construcție: un paraclis, un corp de chilii, o bibliotecă și spații de cazare. Noul paraclis, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, a fost sfințit la 8 iunie 2003 de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Tot în 20 iulie, biserica Parohiei Timișoara-Aeroport și biserica Parohiei Timișoara-Fabric, ridicată în 1913, îmbracă straie de sărbătoare cu prilejul cinstirii patronului spiritual. Credincioșii timișoreni sunt așteptați să participe la programul liturgic special, care va fi încununat cu Sfânta Liturghie.
Banatul Montan, ocrotit de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul
Până în data de 28 februarie 1950, atunci când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş şi l-a declarat ocrotitor al Banatului, în Banat era socotit ocrotitor ceresc Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. În acest fel, multe din mănăstirile, schiturile și locașurile bisericești de tradiţie din Banat îl au ca ocrotitor anume pe Sfântul Ilie.
Cel mai reprezentativ locaş bisericesc pentru Banatul de Munte, Catedrala Episcopală din Caransebeş a primit la data de 12 septembrie 2010, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un al doilea hram, „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, pe lângă hramul principal al Învierii Domnului. Ținând seama de faptul că Eparhia Caransebeșului este una istorică şi cu tradiții frumoase, în acest an se continuă tradiția cinstirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul într-un mod cu totul deosebit. Joi, 20 iulie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, va săvârşi Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, la care sunt așteptați credincioșii din orașul de pe Timiș și Sebeș, dar și din împrejurimi, care să participe la slujbă și să se roage Sfântului Proroc Ilie să mijlocească înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru mântuirea tuturor. Vor fi prezenți la această sărbătoare și aproximativ 500 de tineri care participă în aceste zile la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, manifestare ce oferă adolescenților timp de trei zile o serie de activități cultural-educative cu caracter duhovnicesc, precum și de socializare, în scopul promovării valorilor Bisericii noastre, dar și ale județului Caraș-Severin. Participarea lor la Sfânta Liturghie în ziua hramului Catedralei Episcopale din Caransebeș va fi punctul central al întrunirii, iar după sfânta slujbă se va desfășura festivitatea de încheiere.
Mănăstirea Vasiova din județul Caraș-Severin își va cinsti ocrotitorul tot joi, 20 iulie. Preasfințitul Părinte Episcop Lucian va fi prezent în ajunul hramului, miercuri, 19 iulie, și va oficia slujba Vecerniei cu Litia. Credincioșii care vor participa la slujbă vor avea ocazia să se cinstească moaștele Sfântului Pantelimon, precum și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra.
Sfântul Ilie va fi serbat şi în aşezămintele monahale aflate pe cei doi munţi ce străjuiesc Banatul Montan. La Schitul de pe Muntele Mic şi la Schitul de pe Muntele Semenic, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian. În ambele locaşuri monahale, la primele ore ale dimineţii vor fi oficiate slujba de Sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu.