„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
"Bucuria cuvântului", o revistă pentru toți
Revista "Bucuria cuvântului" este unul dintre cele mai recente proiecte ale Școlii Gimnaziale "Sfântul Antim Ivireanul" din Timișoara, instituție aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Timișoarei și al Asociației Prologos. Publicația are ca principali autori elevii și profesorii școlii, fiind adresată în egală măsură atât celor mici, cât și profesorilor, părinților, bunicilor și tuturor celor care doresc să afle mai multe despre singura școală ortodoxă din județul Timiș.
Școala Gimnazială "Sfântul Antim Ivireanul" a pus început bun unei lucrări insuflate chiar de activitatea cărturărească a ocrotitorului ei, Sfântul Ierarh Antim Ivireanul. Este vorba de editarea unei publicații periodice ce poartă denumirea `Bucuria cuvântului”. `Această publicație este concepută sub forma unei reviste școlare de tip caleidoscop, cu apariție trimestrială. La existența revistei își aduc contribuția în primul rând elevii școlii, prin texte jurnalistice și prin creații literare, alături de ei fiind cadrele didactice și toți cei care pot și doresc să îi îndrume. Prin aportul unor personalități duhovnicești, intelectuale și pedagogice, conținutul revistei se dorește a fi unul valoros, de o anumită prestanță și calitate”, a precizat Adriana Cocoș, coordonatoarea proiectului.
Dragostea pentru scris, insuflată copiilor
Potrivit inițiatorilor revistei, aceasta se dorește a fi o punte de comunicare prin care elevii și îndrumătorii lor să își exprime, într-o manieră caldă și personală, recunoștința față de toți cei care contribuie la existența școlii, toți cei care susțin financiar și spiritual activitățile desfășurate în acest locaș de învățământ. `Obiectivele acestei lucrări sunt, în primul rând, de ordin didactic, urmărind insuflarea în rândul elevilor a dragostei pentru scris, dobândirea de abilități ce transformă munca în lucru bine făcut și regăsirea unor modele de viață și credință prin prezența sfinților în paginile revistei. Primul număr al revistei a apărut în luna iunie 2015, fiind o retrospectivă și, totodată, o «carte de vizită» în care sunt cuprinse cele mai multe dintre momentele care au marcat desfășurarea anului școlar 2014-2015, impresiile elevilor legate de acestea, mărturiile lor despre cele mai interesante activități de la clasă, creații literare proprii și, bineînțeles, gânduri ale dascălilor despre educație, familie și comuniune în comunitatea școlii. Acest prim număr a avut onoarea de a așterne, în editorialul de pe prima pagină, cuvintele minunate ale Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului: «Scrisul este corabia cu care călătorim în viitor și ancora pe care o aruncăm în limanul timpului». În această lumină, nădăjduim ca revista «Bucuria cuvântului» să devină mărturia unei copilării fericite și o oglindă a școlii prin ochii copiilor, dascălilor și ai părinților. Nădăjduim, de asemenea, că această revistă va aduce bucurie tuturor celor mici și celor mari care își aștern cuvintele în paginile ei și mai ales tuturor celor care o citesc”, a mai subliniat Adriana Cocoș.